İncirliova Belediye Meclisi üyesi yedi MHP’li Meclis toplantısında önerge vermiş. Önerge ile ilçelerinde bulunan Türkan Saylan Caddesi’nin isminin Şerif Temel olmasını istemişler. Gerekçeleri yokmuş, sanırım ilçelerine hizmet veren bir belediye başkanını onurlandırmak istemişler. Ama bunu yaparken yollarını şaşırmışlar. Önergelerinde “yeni açılan bir caddeye Şerif Temel ismini verelim” deselerdi kimse ses çıkarmaz kabul edilirdi. Benim bildiğim Aytekin Kaya ve meclis üyeleri böyle bir öneriye sıcak bakıp gereğini yaparlardı. Onlar için talihsiz bir durum olmuş. Ayrıca bu anlamsız ve gereksiz önergelerine Cumhur İttifakı üyesi AKP’li meclis üyeleri bile destek vermemiş, hatta bir AKP’li üye bu önergenin reddi için oy kullanmış. Hal böyle olunca bu üyeler baltayı taşa vurmuşlar. Nasıl mı? Açıklayalım.

Türkan Saylan bir tıp profesörü. Burada hayat hikâyesini yazmayacağım. Yalnızca o arkadaşların bilmediği birkaç konuya değineceğim.

Türkan Saylan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile eğitim alanında büyük destekler sunmuş tıp doktorudur. Bu dernek yolu ile okuma fırsatından yoksun çoğunluğu kız binlerce öğrenciye hayat vermiştir.

1963'te İstanbul Tıp Fakültesini bitirdi. 1972'de doçent, 1977'de profesör oldu, bir eğitim neferi gibi yurdun dört bir tarafında cehaletle ve lepra ile (cüzzamla) savaştı. 1976 yılında Cüzzamla Savaş Derneği’ni kurdu. 1986'da kendisine Hindistan'da "Uluslararası Gandhi Ödülü" verilen Türkan Saylan, 2006 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütü'nün Lepra konusunda danışmanlığını üstlendi. Uluslararası Lepra Birliği'nin (ILU) kurucu üye, ayrıca Avrupa Dermato Veneroloji Akademisi'nin ve Uluslararası Lepra Derneği'nin de üyeliğini yaptı. Birçok eğitim vakfında ve korunmaya muhtaç çocuklara yönelik vakıflarda görev yaptı.

Başarılı Profesör Türkan Saylan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 31 Mart 2000 tarihinde Sosyal Hizmetler Danışma Kurulu üyeliğine seçildi. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 2 Şubat 2001'de YÖK üyeliğiyle görevlendirildi. Saylan, 2003-2004 arasında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu üyeliği ve İstanbul İl İnsan Hakları Kurulu üyeliklerinde bulundu. Toplam 440 yayını bulunan Prof. Dr. Türkan Saylan'ın bu yayınlarından 50'si yabancı dergilerde yayımlanmış tıbbi çalışmaları, 204'ü tıbbi, sosyal ve siyasal içerikli gazete makaleleri, 186'sı ise Türkçe tıbbi dergilerde ve kongre kitaplarında yayımlanmış araştırma, derleme ve olgu bildirimlerinden oluşuyor. Dile kolay, 440 bilimsel yayın.

Hayatında pes etmek nedir bilmeyen, kendisine kurulan kumpaslara bile boyun eğmeyen yürekli, cesur ve başarılı bir cumhuriyet kadınıdır Türkan Saylan. Yukarıda daha yazmadığım çalışmalar ve başarılarla dolu bir hayat yaşadı. Kendisini hiçbir zaman öncelikli olarak düşünmedi, eğitim ve sağlık için kendi sağlığını ve hayatını feda etti. Bu kadar başarılı bir kadının isminin silinmesini istemek cahillikten de öte kindarlıktır. Eğer bu yedi kişi bu önergeyi vermeden önce “bu kadın bizim insanımız, bizim milletimiz için ne yapmış” diye birazcık araştırma yapmış olsaydı utançlarından bu önergeyi veremezlerdi.

Verilen bu önerge sonrası anında tepki veren İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya "Türkan Saylan ismini sildirmem" diyerek önergeyi gündeme almayarak reddetti. Başkan Aytekin Kaya'nın bu tavrını ayakta alkışlamak gerekir diye düşünüyorum. Belediye Başkanı Aytekin Kaya, Atatürk ve Cumhuriyet değerlerine sahip çıkarak Türkan Saylan’ın ismine haklı olarak saygı göstermiştir. Keşke daha nice Türkan Saylan’lar çıksa da adlarını cadde ve sokaklara verebilsek.

“Cahilin cahilliğini kanıtlamak kolaydır fakat ona itiraf ettirmek güçtür.” (Hz. Ali)

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE! Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!