Ülkemizde yanlış bir anlayış var; kader. Yaşadığımız her doğal afetten sonra kayıplarımız karşısında hep ona sarılıyoruz; kader. Hiçbir önlem almadan kadere sarılmak kadar yanlış bir düşünce yoktur. Önce tedbir almalı sonra tevekkül etmeliyiz, yoksa hep kader deyip ağlayıp sızlanmaya devam ederiz.

 Ülkemizde her vatandaşın sağlıklı ve güvenli konutlarda yaşaması gerekir. Hepimizin savunduğu temel insan hakları bunu gerektirir. Böylece güven içinde insanca yaşama şansını elde etmiş oluruz. Ancak ülkemizin konut stoğu incelendiğinde çok sayıda ruhsatsız, dayanıksız ve sağlıklı olmayan bina olduğunu görüyoruz. Artık ülkemizin her köşesinde kötü ve dayanıklı olmayan konutların güvenli binalara dönüştürülmesi için kentsel dönüşümü en kısa sürede gerçekleştirmemiz gerekiyor. Ne var ki başta Aydın ilimiz olmak üzere bu işe ciddi olarak yaklaşan yerel yönetimler oldukça az sayıdadır.

 Geçtiğimiz yılın son günlerinde İncirliova Belediyesi yeni kentsel dönüşüm projesini halka tanıttı. Belediye Başkanı Aytekin Kaya ve projenin ilgili diğer paydaşları ilçenin en eski mahallelerinden olan İstiklal Mahallesi'nde kentsel dönüşüm projesi uygulamak için kolları sıvadı. Projenin hayata geçeceği 60 dönüm alan üzerinde 826 daire ile ticari alanlar inşa edilecek. 350 milyon liralık projeden vatandaşlar, kentsel dönüşüm alanında kalan daire ve ticari alanları kadar hak talep edebilecek. Böylece hem vatandaşlar daha güvenli evlerde yaşayacak, hem de belediye alt ve üst yapı hizmetlerini daha sağlıklı yürütülebilecek.

 Proje’nin tanıtım toplantısında konuşan İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya; “Proje gerçekleştiğinde İstiklal Mahallesi, yeni ve daha güzel bir mahalle olacak. Bunu yaparken tarihi değerlerimizi korumaya özen göstereceğiz. İlçemizin gelişmesine de katkı sunacak ve Allah'ın izni ile bunu başaracağız” dedi.

 Yaklaşık 350 milyon liralık proje, İncirliova Belediyesi öncülüğünde, ilçe müteahhitleri ve taşınmaz sahibi vatandaşlarla iş birliğinde 196 taşınmazın bulunduğu 60 dönüm alan üzerinde hayata geçirilecek. Proje kapsamında otoparkı bulunan, modern çizgilere sahip, depreme dayanıklı sekizer katlı 51 blok inşa edilecek.

 Kentsel dönüşüm için şimdiye kadar 18. Madde uygulaması ile plan TADİLATLARI ilgili kurumların görüşleri alınarak yapıldı ve mimari proje çalışması tamamlandı. Mevcut yapıların ekspertiz değerinin belirlenmesi ve meclis kararının alınmasının ardından, kentsel dönüşüm alanındaki binalar altı ayda yıkılacak. Yıkılan binaların yerine bir yılda yeni dairelerin yapımı tamamlanacak. Proje istenildiği gibi hayata geçerse farklı mahallelerde de en kısa sürede uygulamaya geçilecek.

 Türkiye'de örnek bir proje ile yola çıkan İncirliova Belediyesi bu işe önemli bir kaynak aktaracak olsa da sonuçlandığında ilçe modern bir mahalleye kavuşacak, tarım alanları imara açılıp yok olmaktan kurtulacak. Depreme dayanıksız, eski ve çoğu ruhsatsız yapıların yerini sağlıklı güvenli ve insani yaşam koşullarına uygun olarak inşa edilen konut alanları alacak.

 Böyle büyük bir projenin İncirliova gibi küçük bir ilçede gerçekleşecek olması İncirliova adına önemli ve gerekli. Tüm belediyelerin ciddi borçlu olduğu son yıllarda kaynak yaratmak kolay değil, geçmiş dönemlerden kalma bu kadar borç yükü altında böyle bir projeye girişmek oldukça önemli. Bu durum İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya’nın insana verdiği önemi açıkça gösteriyor. Umarım diğer ilçeler Aytekin Kaya'yı örnek alır ve bu doğrultuda çalışırlar.

 "Güçlükler başarının değerini artıran süslerdir." (Moliere)