İncirliova, Aydın il merkezine 11 km, uzaklıkta 50 bin nüfuslu bir yerleşim yeri. İncirliova'nın bilinen tarihi 300-400 yıl öncesine kadar uzanıyor. Ama milattan öncesine dayanan bir tarihi olduğuna dair kanıtlar da var. Bu konuda İncirliova Belediyesi yapılan araştırmalara destek veriyor. İncirliova 1898'de belediye, 1988'de de ilçe olmuş. Buranın ismi Karapınar olarak geçiyorken Mustafa Kemal Atatürk Söke Manevraları için geldiğinde trenle buradan geçiyor. Yeşil ağaçlara bakıp diyor ki, “Burası ne kadar şirin bir yer buranın adı ne?” Karapınar cevabını alınca da bu kez ağaçları göstererek soruyor: “Bunlar ne ağacı?” Ona da incir cevabını alınca, “Buranın adı İncirliova olmalı” diyor. Bunun üzerine ismi İncirliova oluyor, diye rivayet ediliyor.

İncirliova Belediyesi tarih alanında yapmak istediği atak doğrultusunda Selçuk'ta uygulanan kent müzesi örneğini baz alarak, İncirliova Kent Müzesi oluşturma çalışmalarına 2017 yılında başladı. Müzenin ana teması “Anadolu Yörük ve Devecilik Kültürü” olacak. İncirliova’nın tanınmış ailelerinden Merhum Belediye Başkanı Ali Sarıyörük’ün tarihi değere sahip evinin bu amaçla 49 yıllığına kullanım hakkı belediye tarafından alındı ve restorasyon çalışmaları halen devam etmekte. İlçenin tarihi değerlerini geleceğe taşımak ve bugünle buluşturmak için belediye var gücüyle çalışıyor. Müzeyi bu sonbahar aylarında açmayı planlıyorlar. Ayrıca Müze oluşturma çabalarının ve diğer tarihi çalışmaların koordinesi için belediye bir tarihçiyi istihdam etmiş bulunmakta. Ayrıca istasyon çevresindeki bazı tarihi binaların restorasyonu da belediye tarafından gerçekleştirilmiş durumda.

Devecilik kültürüne hizmet amacıyla yine İncirliova Belediyesi konu ile ilgili bir kitap basımını gerçekleştirdi ve 2019 yılında ilçede “Devecilik ve Deve Kültürü” ile ilgili bir sempozyum düzenlenecek. Ayrıca yöresel hikâyeleri barındıran bir hikaye kitabının basımı da yine belediye tarafından sağlanmış durumda. 2018 yılında İncirliova tarihi ve tarihi kişiliklerini ele alan kitap basımlarının süreceği de yetkililer tarafından söylenmekte. Böylece ilçenin tarihi kültürüne artı değer sağlanmış olacak.

İncirliova Belediyesi sınırları içerisinde kalan Erbeyli Şehitliği ve hemen yanındaki Erbeyli İstasyonu binaları için çalışmalar da sürdürülmekte. Şehitliği şanına yakışır şekilde restore etmek, istasyondaki hangarları ise restore ederek Türkiye’nin ilk “incir müzesi” haline getirme çabaları da devam etmekte. Ayrıca yine Erbeyli Mezarlığında bulunan Türkiye’nin seçimle başa gelmişilk efesi olan, Milli Mücadele döneminde büyük katkıları bulunmuş Durmuş Ali Efe’nin mezarının da yapılması projesi üzerinde çalışılmakta. Yine Durmuş Ali Efe’nin baş kızanı olan Dereli Mestan Efe’nin de mezarının yaptırılması planlanmakta.

Yine işgal döneminin en büyük katliamlarından biri olan ve 56 kişinin toplu olarak katledildiği “Arpadere Katliamı” için “anıt mezar” yapım çalışmaları da sürmekte. Bu çalışmalar tamamlandığında İncirliova’da Milli Mücadele Dönemine ait önemli olaylar, kişiler ve yerlere yeterli dikkat çekilmiş olacak. Yine eski yerleşim merkezinde bulunan tarihi bir binanın restore edilerek ilimizin değil, Türkiye’nin en önemli Kuvayı Milliye Müzesini de ilçe turizmine kazandırmak istiyorlar. Bu çalışmalar gerçekleşirse İncirliova Belediyesi ilçe turizmine ve ilçenin tarihine önemli katkılarda bulunacaktır. Umarım İncirliova Belediyesi’nin bu çalışmalarını diğer ilçe belediyeleri de yapar.

Başarı ve başarısızlık arasındaki tek fark, harekete geçme kabiliyetidir. (Alexander Graham Bell)

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA