Gündüz 45 dereceye ulaşan sıcakta oruç tutan incir üreticileri sıcak havadan etkilenmemek için incirlerini gece işlemeye başladı. İncir üreticilerinin "madenci lambası" olarak tabir ettiği lambalarla gece karanlığında incir toplayan üreticiler gündüz ise oruçlu olarak dinlenmeye çekildiklerini söylediler.
Ramazan ayının incir sezonuna denk gelmesi Aydın"da incir üreticilerini yeni buluşlara itti. Oruçlu olarak 45 derece sıcağın altında iş yapmaya çalışan fakat bu durumdan olumsuz etkilenen incir üreticileri, yeni buluşlarla ramazan ayında sıcak havadan etkilenmemenin yollarını arıyor. Üreticiler teknolojinin de nimetlerinden faydalanarak balıkçı ve avcıların yanı sıra madenciler tarafın da kullanılan lambalarla incir toplamaya başladılar.
Aydın en önemli incir üretim merkezlerinin başında gelen ve çalışkanlıkları ile tanınan Köşk İlçesi"ne bağlı Ilıdağ Köyü"nde vatandaşlar adeta gece çalışıp gündüz yatmaya başladılar. Başlarına taktıkları lambalarla incir işleyen Köşk"ün Ilıdağ Köylü üreticiler, bu şekilde daha rahat çalışabildiklerini, gündüz oruçlu iken sıcakta incir toplamanın çok zor olduğunu belirttiler.
Geçtiğimiz yıl da incir sezonun ramazan ayıyla aynı döneme denk geldiğini kaydeden üreticilerden Mümin Kılınç, “Geçtiğimiz yıl mevsim ramazan ayına denk gelince incir toplarken çok sıkıntı yaşadık. Köyümüzün düşünürlerinden Akif Dincik başa takılan lambalarla incir işlemeyi akıl etti. O tecrübe edip işte başarılı olunca bu yıl da bizde bu şekilde ürün toplamaya başladık. Tanesi 15"er TL"den satılan ve küçük kalem pil ile çalışan bu lambalar sayesinde çok rahatladık. Yaptığımız denmelerde başarılı olduğumuzu görünce gündüz incir işlemeyi bıraktım. Artık bütün incirlerimi gece işliyorum. Gece iftardan sonra bahçeye gidiyorum. Sahura yemeğine kadar su içerek çalışıyoruz. Sahurdan sonra da hiç terlemeden akşama kadar dinleniyoruz” dedi.
Köyde hasta ve çocukların dışında, iş sezonu olmasına rağmen herkesin oruç tuttuğunu belirten köy sakinlerinden incir üreticisi Halil İbrahim Dere, bu yıl lambalı incir toplama işinin iyice yaygınlaştığını belirterek, “Ramazanayı 36 yılda bir yılı devrettiği için yaklaşık 3 yıl da incir sezonu Ramazan ayına denk gelir. Eskiden nasıl işlenirdi bilmiyoruz. Ama bizler yeni nesil olarak teknolojinin sayesinde sıcak günlerde işlerimizi gece yapmaya başladık. Şu anda hem işimizi hem de ibadetimizi aksatmıyoruz” diye konuştu.