Aydın ve ilçelerinde geçtiğimiz yıl ilek ağaçlarının meyve verdiği dönemde kar yağması ve soğuk havanın hakim olması nedeniyle ilekler daha olgunlaşmadan ağaçlardan dökülmüş ve bu nedenle bölgedeki incir üreticisini zor duruma düşmüştü. İncir ağaçlarından ürün elde edebilme telaşına giren üreticiler, araçlarıyla Akdeniz ve Marmara bölgelerindeki ilek yetişen bölgelerin yolunu tutmuştu. Kendi çevrelerinden 1-10 TL"ye aldıkları ilekleri zar zorda olsa kilosu 15-40 TL arasında değişen fiyatlarla satıl alabilen üreticilerin tüm bu çabalarına rağmen taşıma sırasında zarar gören ilekler, incir ağaçlarına fayda etmemiş ve bölge üreticisi kötü bir incir sezonu geçirmişti.
Geçen yıl yaşanan olumsuzlukların ardından bu yılda ilekleme sezonunun yaklaşmasıyla birlikte endişeli bir bekleyişin içerisine giren incir üreticisinin beklediği müjdeli haber, Türkiye"nin sınıfında tek kuruluşu olan Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü"nden geldi. İncirde ilekleme sezonunun yaklaşmasına kısa bir süre kala Aydın ve ilçelerinde araştırma yapan Erbeyli İncir Araştirma Enstitüsü yetkililerinin, şuana kadar yaptıkları araştırmalar neticesinde ilekte geçen yıl yaşanan sorunun aşılmış olduğunu açıklaması üzerine bölge çiftçisi rahat bir nefes aldı.
ALTINDAN DAHA PAHALIYA İLEK SATILMAYACAK
İlekte geçen yıl yaşanan sorunun ardından bu yıl geniş çaplı bir araştırma yapıldığını ifade eden Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Ramazan Özkan, sorunun bu yıl yaşanmayacağının takmin edildiği söyledi. Geçen yıl yaşanan sorunun bahar ayında aniden yaşanan ısı değişikliğinden kaynaklandığını kaydeden Özkan, “Geçen yıl boğa meyvesindeki sinekler ileğe geçemedi. O nedenle ilekte olgunlaşmadan ağacından döküldü. Incirlerin ilekleme sezonu geldiğinde ise bölgemizde ilek bulamadık. Bir çok üreticimiz Akdeniz ve Marmara bölgesindeki sahil şeridinden ilek getirerek buralarda yüksek fiyata üreticiye satıldı. Bu yıl inşallah üreticilerimiz altından daha pahalıya ilek almak zorunda kalmayacak. Şuan itibariyle yapmış olduğumuz araştırmalara göre ileklerdeki döllenme süresi doldu. Ve boğa meyvesindeki sinekler ileklere geçerek, ileğe döl bıraktı” dedi.
BU YIL İNŞALLAH KARABORSADAN İLEK ALMAYIZ
Yaşanan sorun nedeniyle geçen yıl çift sürdüğü öküzünü satıp ilek aldığını anımsatan incir üreticisi Taner Avucu da, yağışların iyi olması nedeniyle incir sezonunun çok iyi geçmesini bekledikleirni beyan etti. Son yılarda gerek kuraklık gerekse ilek sorunu nedeniyle zor gnler yaşadıklarını hatırlatan Avucu, “Geçen sene bir gün akaşama kadar çalışarak kazandığım parayla bir kilo ilek alamadım. İncir ağaçlarına ilek atmazsam incir olmayacağını bildiğimiz için evdeki hayvanlarımızı satıp ilek aldık. İleğin Marmara ve Akdeniz bölgelerinden getirilmesi nedeniyle ilek fiyatı geçen yıl çok yüksekti. İlek adeta karaborsaydı. Altının gramından daha yüksek fiyata ilek aldık geçen yıl. Inşallah bu yılda böyle olmaz. Şuana kadar ilek ağaçlarındaki durum gelecek için umut vadedici” diye konuştu.