AYDINPOST HABER (ÖZEL) / Filiz ÖZDEMİR - Posacı,  incir piyasasının neredeyse tamamen tüccarlar tarafından kontrol edildiğini, ilk yükleme tarihinin geciktirilmesi nedeniyle ürünün depoda bekletildiğini ve fiyatının aşağılara çekildiğini hatırlatmış, hava koşullarından doğrudan etkilenen ve devlet desteklemesinden de yoksun olan incirin üreticisine asgari düzeyde de olsa para kazandırabilmesi için en az 3 TL’den satılması gerektiğini vurgulamıştı. İncir sezonu bu sene de aynı sıkıntılarla Ağustos ayı başında açıldı. Üreticiler ise ürünlerini en az zararla değerlendirebilmek için ortalama 2-2,5 TL fiyatla sokakta satmaya başladılar. Şehir merkezinin çeşitli yerlerinde incir satan üreticilerle konuşup görüşlerini aldık.

 
İbrahim Maltaş (77): Doğanköy’de 10 dönüm kadar incir bahçem var. Hasat mevsiminin başladığı Ağustos ayı süresince ürünümü buraya getiriyorum. Burada devamlı müşterilerim var. Her sene onlara sepetlerle incir getiriyorum. Pazarda incirin kilosu 2-5 arasında değişiyor. Bense burada kilosunu 2 TL’den satıyorum. Hatta duruma göre fiyatı daha da indirdiğim oluyor. Mobiletlimle köye gidip geliyorum. İnciri Çarşamba ve Pazartesi günleri sabah erkenden  topluyorum ve buradaki devamlı müşterilerime getiriyorum. Müşterilerimden artanları da sokakta satıyorum.  Böyle azar azar satarak kazandığımız para ancak harçlık oluyor ama ürünümüzü değerlendirmek için böyle yapmak zorundayız. Çünkü toptan satamıyoruz. 
 
Ramazan Kocaman (49): Konuklu Köyü’nde oturuyorum. 10 dönümlük bir incir bahçem var. İncirin yarısını kuru yarısını da taze satıyoruz. İnciri toptan satamıyoruz. Tüccarlar inciri geç alıyorlar ve uzun süre depoda beklediği için incirin kalitesi, dolayısıyla da fiyatı düşüyor. Asgari düzeyde de olsa para kazanabilmemiz için incirin kilosunu en az 3 TL’den satmamız gerek. Ama biz taze inciri 2-2,5 TL’den ancak satabiliyoruz. Kuru incir ise duruma göre 1,5’ TL’ye kadar düşüyor. Ürün az olduğundan pazara götürmüyoruz. Bu şekilde sokakta satıyoruz. Burada devamlı müşterilerimiz var. Onlara  veresiye bile sattığımız oluyor. 
 
Şerif Ali Çeken(62): Konukluköy’de 5 dönümlük bir incir bahçem var. Burada hem kendi ürünümü hem de komşularınkini satıyorum. Burada satış yapabilmek için belediyeye aylık 79 TL işgal parası veriyorum. Günlük 30- 50 kilo arası incir satıyorum. Kilosunu 2-2,5 TL’den satıyorum. Hatta bazen duruma göre 1,5 TL’ye kadar düşüyor. Masrafını bile kurtarmıyor ama ürünümüzün ağaçta kalmasından iyidir. Toptan satmaya kalksak tüccarlardan para alamıyoruz. Bir yıldır parasını alamayanlar var. Biraz da o nedenle bu yönteme başvuruyoruz aslında. 
 
Gülizar Akdan (57): İnciri kendi bahçemde yetiştiriyorum ve pazara götürecek kimsem olmadığı için de bu şekilde sokakta satıyorum. Zaten mahsülümde o kadar çok değil. Kızılcaköy’de küçük bir bahçem var. arada bir  burada iki küçük sepetle incir getirip satıyorum. Böyle azar azar satmakla aslında bir şey kazanamıyoruz ama maksadım ürün ağaçta kalmasın. Kilosunu 2-2.5 TL’den satıyorum. Örneğin bugün 15 kilo sattım ve 35 TL kazandım.