Türkiye'de bir çok incir çeşidi yetiştirilmesine rağmen, özellikle 'Sarı Lop' adı verilen incir çeşidinin, büyüklüğü, tadı, etli oluşu, açık rengi ve yumuşak kabuğu ile dünyada kurutmaya en uygun türlerlerden birisi olarak nitelendirildiğini belirten İl Tarım Müdürü Öztürk, Türkiye'de en fazla üretimi yapılan incir cinsi de olan sarı lop incirin, coğrafi işareti olarak 'Aydın İnciri' adıyla tescillenmiş olduğunu kaydetti.
Ülkemizden ihraç edilen kuru incirin yaklaşık yüzde 65'inin Aydın"da yetiştiğini belirten Öztürk, 2008 yılı içerisinde Aydın'dan Avrupa Birliği ülkelerine 2 bin 241 sertifika düzenlenerek 16 bin 897 ton incir ihraç edildi. Avrupa Birliği dışındaki ülkelere de 641 sertifika düzenlenerek 4 bin 799 ton, toplamda ise 3 bin 82 sertifika ile 21 bin 696 ton incir ihracatı yapıldığını kaydeden Öztürk, “İlimizde Merkez ilçede 7, Bozdoğan'da 3, Germencik'te 22, İncirliova'da 8, Köşk'te 11, Kuyucak'ta 2, Nazilli'de 24 ve Sultanhisar'da 3 olmak üzere toplam 80 adet Kuru İncir İşletmesi faaliyetlerini sürdürmektedir.
İl Müdürlüğümüzce, İlimizdeki kuru incir işletmeleri rutin olarak, üretim izni ve ihracat aşamasında 5179 sayılı 'Gıda Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun' gereği denetlenmenin yanı sıra, denetim ve izleme programları dahilinde numuneler alınmaktadır. Analiz sonucu uygun olmayan numuneler hakkında yasal işlem uygulanmaktadır” dedi.
İl Tarım Müdürlüğü ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı"na bağlı İl Müdürlükleri tarafından yapılan denetimler sonucu, aflotoksin tespit edilen 17 firmaya sonuçların tebliğ edildiğini anımsatan Öztürk, “Bunlardan cezası kesinleşmiş olarak Cumhuriyet Savcılığına bildirilen 12 firmaya idari para cezası uygulanmış, 5 firmanın ise işlemleri halen devam etmektedir. Amacımız Aydın'ın ismiyle özdeşleşmiş olan ve iklim, toprak özellikleri, topoğrafik durumu ve yetiştirme tekniklerinin uygunluğu açısından isteklerini optimal düzeyde karşılayan "Sarı Lop"' incirinin, üstün kaliteli olarak yetiştirilmesinin yanı sıra kuru incirin sağlıklı olarak tüketiminin sağlanmasını temin etmektir” diye konuştu.