Adalet Bakanlığı, hakim ve savcılar hakkında her yıl ortalama 5 bin kadar ihbar geldiğini, bunların titizlikle incelendiğini Eminağaoğlu ile Kaçmaz hakkındaki soruşturmalara da bu rutin incelemeler sonucunda karar verildiğini açıkladı.
Adalet Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı ve YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz hakkındaki soruşturmaların Cumhurbaşkanı Gül'e dava ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndaki tespit işlemiyle ilgili olduğu iddiaları üzerine yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, 2009 içinde 5 Kasım tarihine kadar, yeni 4 bin 362 şikayet dosyası geldiği ve önceki yıldan devredilenlerle birlikte toplam 5 bin 930 dosyanın işlem gördüğü belirtildi. Açıklama şu ifadelere yer verildi: “Bunlardan 3 bin 785'i bitirilmiştir. Bu dosyalardan, 2 bin 7'si hakkında şikayetin işleme konulmaması, bin 569'u hakkında işlem yapılmasına yer olmadığı, 75'i hakkında evrakın işlemden kaldırılması, 208'i hakkında kovuşturma izni, 214 dosyada ise disiplin yönünden gereğinin tayin ve takdiri için evrakın HSYK'ya sevk edilmesi kararları verilmiştir.”

5 BİN ŞİKAYET VAR

“Görüldüğü gibi genel olarak hakim ve cumhuriyet savcıları hakkında Bakanlığımıza yılda ortalama 5 bin kadar ihbar ve şikayet gelmektedir. Tüm bu ihbar ve şikayetler titizlikle incelenmekte, yeterli delil bulunanlar hakkında soruşturma başlatılmaktadır. Diğer hakim ve savcılar hakkında olduğu gibi Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz hakkındaki soruşturma da bu kapsamda gerçekleştirilmiştir. Adı geçenler hakkındaki soruşturma, 15 Nisan 2008 ve 5 Eylül 2008 tarihli onaylara istinaden başlatılmış, 30 Ekim 2009 tarihli onayla disiplin cezası ve cezai yönden kovuşturma talebiyle sonuçlandırılmıştır. Adı geçen Cumhuriyet Savcısı ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı hakkında 2008 yılında başlatılan soruşturmanın, güncel olaylarla, özellikle de incelemenin başlamasından çok daha sonra 15 Mayıs 2009 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız hakkında Sincan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı tarafından verilen karar ve 5 Kasım 2009'da Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda yapılan tespit işlemiyle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.”


Cevap vermedi, sadece tehdit etti

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Adalet Bakanlığı'nın ihraç istemini Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı hakkında suç duyurusunda bulunmasına bağladı. Eminağaoğlu, “Hak arama özgürlüğümüz nedeniyle ihraç ile karşı karşıya kalıyoruz” dedi. YARSAV Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Eminağaoğlu, 15 Kasım'da YARSAV'ın ikinci seçimli genel kurulu olduğunu ve genel kurul öncesinde YARSAV aleyhine gündem oluşturulmak için soruşturmanın şimdi sonuçlandırıldığını savundu. Adalet Bakanlığı'nı tehdit eden Eminağaoğlu, “Bu sürecin sonunda ortaya hukuk dersi çıkacak. Hukuka aykırı davrananlar derslerini çalışmadı. Çıkacak karar derslerini çalışmalarını sağlayacak. Mücadelede kazanan hukuk ve YARSAV olacak” diye konuştu. Eminağaoğlu, basın toplantısı sonrasında hakkında iddialarla ilgili bir soruya ise “Anıtkabir'i ziyaret edeceğim” diyerek cevap vermedi./yeni şafak