AYDINPOST ÖZEL - Habere konu olan Antik yolda, Araştırmacı yazar Mehmet ÖZÇAKIR'ın yaptığı incelemede, ovanın üzerinde ve tarlalardan 1,50 mt yükseklikteki antik yol kenarları büyük kesme taş duvarlardan yapılmış olduğu ve takriben 3,50 metre genişliğinde olduğu tespit edildi.

Mevcut Çine devlet karayolunun 800 metre batısında ve karayoluna paralel uzanan antik yolun her iki kenarına büyük kesme taş duvar döşenerek tahkimat yapıldığı ve, ortası doğal malzeme ile doldurulduğu tespit edildi.. Belli aralıklarla yol üzerinde tuğla kemerden yapılan açıklıkların , suyun geçişinin sağlanması için bırakıldığı sanılıyor. Kemerli yolun bazı kesimlerinde taş duvarların kenarlarında ve yolun üzerinde definecilerin kazı yaptıkları da açıkça belli oluyor.

Yolun yüksek olarak yapılmasından da anlaşılabileceği üzere, Menderes Ovasının antik çağlardan buyana taşkınlar nedeniyle su yüksekliğinin fazla olması, nedeniyle ulaşımı engellediği anlaşılıyor. Antik çağın mühendisleri bunun çözümünü daha sağlam zemin elde etmek ve su baskınından korunmak üzere kenarlı tahkimatla yükseltilmiş kemerli ulaşım yolu yapılmasında bulmuş olmalılar.

Bölgemizde bir çok tören (Didim-Milet arasında ) ve su yolunun (Kuşadası-Efes ve Tralleis ) bulunduğu bilinmekle beraber, Ovanın üzerinde tespit edilen ve günümüze dek sağlam kalabilen, ilk ve tek antik ulaşım yolu olması nedeniyle, araştırmacılara ışık tutabilecek nitelikte bir tarihi eser özelliği taşıyor. Yolun bazı kesimlerinde yer alan sütunlardan da konaklama tesisi veya benzeri yapıların varlığı anlaşılan yolun mutlaka İlKültür Müdürlüğünce ve Müzelemerimizce incelenmesi ve koruma altına alınması gerekiyor.

Bir kısmı tahrip edilen ve taş malzemesi belde içinin yol kenarlarına istinat duvarı olarak kullanılan antik yolun sağlam kalan kısımları yazarımız ÖZÇAKIR 'ın objektifinden ilk kez basında görüntülendi.

HABER VE FOTOĞRAFLAR : MEHMET ÖZÇAKIR