Bu benim inanabileceğim bir şey değildi" dedi
 
12 Eylül askeri darbesi sonrası Devrimci Yol (Dev-Yol) Davası'nda yargılanarak uzun yıllar Mamak Cezaevi'nde kalan Nedim Soylu ile MHP Adana Davası'nda yargılanırken aynı cezaevinde kalan Seyfi Atmalıoğlu, 31. yılında darbenin izlerinin silinmesi için özgürlükçü bir anayasa yapılmasını istiyor.
 
59 yaşındaki eski Dev-Yol'cu Nedim Soylu, "AK Parti, darbeci yapılanmaya karşı durmanın simgesi haline geldi. Bu parti, ülkenin darbeci vesayetin etkisinden kurtulup özgürleşmesine çalışıyor. AK Parti'yi bu konuda yaptıklarından dolayı destekliyorum. Yapılan düzenlemeler çok önemli. Türkiye'de işkence kalktı. Bu benim inanabileceğim bir şey değildi. Bomba patlatmaya hazırlanan kişi bile yakalandıktan sonra bir fiske dahi yemeden doktor kontrolünden geçirilerek hapse atılıyor ve yargılanıyor. Türkiye'de işkencenin kalkması çok önemli" ifadelerini kullandı.
 
CHP 'SOL' GİBİ DAVRANSIN
 
Darbeci yapılarla mücadeleyi asıl yapması gerekenlerin sosyal demokratlar ve sol kültürden gelenler olması gerektiğini anlatan Nedim Soylu, darbeci zihniyetle mücadeleyi başka ülkelerde sol partilerin üstlendiğini belirtti. "İspanya'da Portekiz'de Latin Amerika'da sol, bu özgürlüğü gerçekleştirdi. CHP de bir an önce AK Parti gibi özgürlükçü bir anayasa için inisiyatif almalı. Bu sürece ortak olmalı" diyen Soylu, CHP'nin özgürlükleri sonuna kadar savunan 'sol' bir parti gibi davranmasını beklediğini ifade etti.
 
CEZAEVİ DEĞİL İŞKENCEHANE
 
Nedim Soylu, 12 Eylül sürecinin Cumhuriyet tarihinin en karanlık ve utanç verici dönemi olduğunu belirterek, "Erdal Eren'in yaşının büyütülerek idam edilmesi bile 12 Eylül hukukunu anlatmaya yeter" diye konuştu. "Yıllardır çevremizdeki insanlar hiçbir devlet kurumuna işe giremiyor. Çocuklarımız polis ve asker olurken karşısına bu kararlar çıkıyor. 12 Eylül verdiği cezalarla birlikte yok sayılmalıdır. Bizler cezaevinde kalmadık, işkencehanelerde kaldık. İkisi çok farklı şeyler" diyen Soylu, ülkücüleri Mamak'ta tanıdığını, kim işkence gördüyse birbirlerinin yarasını sardıklarını dile getirdi. Soylu şunları söyledi: "Muhsin Yazıcıoğlu ile hücrelerimiz yanyanaydı. Cezaevinden sonra ne zaman Adana'ya gelse bana uğramadan gitmezdi. Ülkücü Erdem Şenocak'la da aynı hücreyi paylaştık. Birlikte hücrede kaldığım ülkücü Fikri Arıkan idam edildi. Biz hem kendi tarafımızdaki hem de karşı taraftaki insanların acılarına şahit olduk."
 
Halk darbecilerin kalıbına girmedi
 
12 Eylül darbesi sonrası işkence gören eski Dev-Yol üyesi Nedim Soylu, darbecilerin işkenceyle düşüncelerini değiştirmeyi başaramadığını söyledi. "Benim kadar çok az kişi işkence görmüştür. İşkence gören arkadaşlarımızın çığlıklarını dinledik. Bizi ezmek, yok etmek, kendi istedikleri gibi düşünmemizi sağlamak istiyorlardı. Ama kesinlikle başaramadılar. Bizi askeri rejim ve işkenceler değil, dünyadaki gelişmeler değiştirdi" diyen Soylu, o günleri şöyle anlattı:
 
"Cezaevinden çıktığımızda iki kutuplu dünya bitmiş, soğuk savaş dönemi kapanmıştı. Böyle bir dünya şartları ve dolayısıyla herkesi değiştirdi. Halk da darbecilerin istediği kalıba girmedi.
 
Darbeciler kimi istemiyorsa halk onu seçti. 28 Şubat'tan sonra onların istemediği partiyi halk Türkiye'nin birinci partisi yaptı. Darbeciler bu anlamda kaybetti. Ama 1980'den sonra Türkiye'yi de 30 yıl geri götürdüler."
 
80 darbesi Türk beynini yok etti
 
12 Eylül 1980 darbesi sonrasında "Adana MHP'liler davası"nda yargılanan ve cezaevinde işkence gören Seyfi Atmalıoğlu (50) darbenin yıldönümünde 'yeni anayasa' temennisinde bulundu. "Yeni Anayasa'yla Türkiye'de 12 Eylül'ün bütün izleri silinmeli" diyen Atmalıoğlu, "Türkiye artık eski Türkiye değil. Bir araya gelerek çay içebiliyor düşüncelerimizi paylaşabiliyoruz. Referandumda 'evet'in manası buydu" dedi. "12 Eylül Türk beynini yok etti" diyen Atmalıoğlu, "Her iki kesimde de yetişmiş kadrolar vardı. Türkiye'nin kalkınmasında rol alacaklardı. Bu kadrolar Mamak cehenneminde yok edildi" diye konuştu. Referanduma kadar 12 Eylül'e hukuk yolunun kapalı olduğunu anımsatan Atmalıoğlu, darbecilerle hesaplaşmak için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını kullanacağını belirtti.
 
yenişafak