İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Aydın Şube Başkanı Kazım Zeyrek, ''Kamu ve özel sektör yatırımlarında mühendislere saygınlıkları geri verilmelidir'' dedi.
Zeyrek, İMO'nun 56. kuruluş yılı dolayısıyla Atatürk Meydanı'ndaki çelenk koyma töreninde, 56 yıl önce inşaat mühendislerinin toplumdaki saygın yerini kurumsallaştırmak için inşaat mühendislerinin bir araya gelerek İnşaat Mühendisleri Odası'nı kurduklarını belirtti.
İnşaat Mühendisleri Odası'nın 56 yıldır güvenli, yaşanabilir ve sağlıklı kentler oluşturulmaya yönelik çalışmalar içinde olduğunu ifade eden Zeyrek, ''Her türlü koşulda ve büyüklükteki olası depremlere dayanıklı yapılar üretilmesinde, yapım öncesi proje denetiminin, yapım sırasında yapı denetiminin yaşamsal önemi bulunmaktadır. Toplumun can ve mal güvenliğini sağlayan proje ve yapı denetimi uygulamalarında İnşaat Mühendisleri Odası'nın ilkeleri yaşama geçirilmeli, Bu alanı, rant pazarına dönüştürmeye çalışanların önü kesilmelidir'' dedi.
İçinde yaşadığımız her yapının temelden, bitimine kadar sağlamlığında inşaat mühendislerinin emeği olduğunu anımsatan Zeyrek, şöyle devam etti:
''Barajlarımızı, demir yollarımızı köprülerimizi, karayollarımızı, limanlarımızı yapanlar inşaat mühendisleridir. İçtiğimiz suları temiz kılan, ulaşımı tasarlayan ve gündelik yaşamımızı kolaylaştıran daha pek çok işin yaratıcısı inşaat mühendisleridir. Ancak, cumhuriyetimizin kuruluşunda inşaat mühendisliği için yatırımı ve üretimi el üstünde tutan anlayış yerini günümüzde, spekülasyona, kaçak yapılaşmaya, plansızlığa bırakmıştır. Bu nedenlerle kamu ve özel sektör yatırımlarında mühendislere saygınlıkları geri verilmelidir.''