Fondan yapılan yazılı açıklamada, ödemeler dengesi konusunda kısa vadeli likidite sıkıntısı yaşayan ülkeler için yeni bir kredi hattı sunulacağı belirtilerek, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun ''İhtiyati Likidite Hattı (PCL)'' olarak adlandırdığı bu yeni kredi kolaylığına yeşil ışık yaktığı vurgulandı.
 
Açıklamada, hangi ülkelerin PCL için düşünüldüğü ya da bu kredi hattından yararlanmak isteyen herhangi bir IMF üyesi ülke olup olmadığına ilişkin bilgi verilmezken, bu ihtiyati likidite hattının gelecekteki şoklara karşı sigorta olacağı vurgulandı.
 
IMF Başkanı Christine Lagarde açıklamada, bugün uygulamaya konan reformların, Fonun politik ve yapısal anlamda görece güçlü üyelerinin kısa vadeli likidite ihtiyacını karşılamasına yardımcı olacağını belirterek, reformların krizin çözümü ya da önlenmesine yönelik Fonun finansman sağlama kapasitesini güçlendireceğini vurguladı.
 
PCL ile bir ülkeye 6 aya kadar IMF'deki kotasının beş katı kredi verilebilecek. Örneğin, İtalya için kredi hattı 45,5 milyar avroya, İspanya için 23,3 milyar avroya kadar çıkabilecek.
 
IMF'nin 2010 yılı Ağustos ayında oluşturduğu ihtiyati kredi hattından yalnızca Makedonya yararlanmıştı.