Hazine"nin dün piyasa yapıcısı bankalarla yaptığı toplantıda 2010"da da itfasının üzerinde borçlanmaya devam edeceğinin sinyalini vermesiyle bono faizleri 0.37 puan artarak yüzde 8.48"e çıktı. Faizlerin dibi gördüğünü düşünen yabancıların kâr satışları da artışı hızlandırdı

Uluslararası piyasalarda esen olumlu rüzgarlara rağmen bono faizleri dün 0.37 puan artarak yüzde 8.58"e yükseldi. Faizlerde yaşanan artışta Hazine"nin dün piyasa yapıcısı bankalarla yaptığı toplantı da etkili oldu. Toplantıya katılan bir bankacı, Hazine"nin önümüzdeki yıl da itfasının üzerinde borçlanmaya devam edeceği mesajını verdiğini söyledi. Bono piyasasında genel olarak bir gerginliğin hakim olduğu belirtilirken Merkez Bankası"nın faiz indirimlerinde fazla yeri kalmamasının ve bono faizlerindeki düşüşün sonuna gelindiği yorumları, bonoda satışların artmasına neden oldu. Özellikle dün yabancı yatırımcıların son aylarda elde ettikleri kârı cebe koyma çabasında oldukları ve yaptıkları satışların bono faizlerini yukarı ittiği belirtiliyor. Geçen hafta Anayasa Mahkemesi"nin bonoda yerliye yüzde 10, yabancıya yüzde 0 olan stopaj uygulamasını “eşitlik ilkesine” aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etmesinin de yabancı satışlarında etkili olduğu vurgulanıyor.

IMF anlaşması önemli

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir anlaşma yapılamaması halinde Türkiye"nin finansman ihtiyacını iç borçlanma ihaleleriyle karşılayacağı bunun da itfasının üzerinde borçlanma anlamına geldiği söyleniyor. İtfa üzerinde yapılacak borçlanmanın ise ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceğinden endişe ediliyor. Çünkü bankalarda bulunan likiditenin kredi yerine Hazine"ye borç verme şeklinde kullanılacağı ve tüketimin bundan zarar göreceği kaydediliyor.

Hazine"nin 2010"un ilk çeyreğinde 50 milyar liranın üzerinde, ilk altı ayda ise 100 milyar liraya yakın yüklü iç borç geri ödemesi bulunuyor. Bu yıl için toplam iç borç çevirme oranını ortalama yüzde 77.8 olarak öngören Hazine"nin Ocak-Ekim döneminde piyasadan borçlanma rasyosu yaklaşık yüzde 110 seviyelerinde gerçekleşti. Bu oranın 2010 yılında da yüzde 100"ün üzerinde gerçekleşmesi, ancak IMF ile bir anlaşma olursa borç çevirme oranının gerileyeceği tahmin ediliyor.

Bonoda tedirginliği artıran nedenler?

* Hazine"nin 2010"da itfasının üzerinde borçlanmaya devam edeceği beklentisi

* Merkez Bankası"nın faiz indirimlerinin sonuna gelindiği görüşleri

* Hızla gerileyen bono faizlerinde kâr marjının azalması

* Yabancı ve yerli yatırımcıların kar satışları

* Bono faizlerinde dibin görüldüğü görüşleri

* Yabancıya yüzde 0 olan stopaj uygulamasının iptal edilmesi./vatan