31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin tamamlanmasının ardından partilerin önce ilçe seçim kurullarına, ardından da il seçim kurullarına yaptıkları itirazlar değerlendiriliyor. İstanbul'da AK Parti'nin itirazı üzerine çok sayıda ilçede geçerli olmayan oylar yeniden sayılıyor. Gelen son bilgilere göre ise açılan sandıkların çoğunda yeniden yapılan sayım sonuçlarında oyların çoğunun AK Parti'nin lehine düzeltildiği görülüyor.

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu ise, 31 Mart yerel seçimleri sonrası Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından kesin sonuçlar açıklanmadan kendini belediye başkanı ilan ederek şimşekleri üzerine çekmiş durumda.

İMAMOĞLU MAZBATASINI HEMEN İSTEDİ!

Ekrem İmamoğlu son olarak dün yaptığı açıklamada, "YSK bu konuda yetkili kurumdur. Süreci tüm hassasiyetiyle yönetmelerini istirham ediyorum. 16 milyon insanın vicdanının ve büyük seçimin karşılığında seçilmiş olan oylarıyla beraber YSK'nın açıkladığı oylarla beraber belli olan sonucuyla beraber mazbatamızı talep ediyoruz. " diyerek, YSK tarafından kesin seçim sonuçları açıklanmadan mazbatasını istedi.

İmamoğlu'nun gösterdiği bu panik durumu, 'Acaba İmamoğlu'nun bir takım şeylerin ortaya çıkmasından dolayı mı endişeli?' sorularını da akıllara getirdi.

Oysa daha önce yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başkan seçimleri incelendiğinde, Ali Müfit Gürtuna ve Kadir Topbaş gibi başkanlığı kazanan isimlerin, sonuçlar açık ara olmasına rağmen seçimden günler sonra Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) mazbata aldıkları görülüyor.

DAHA ÖNCEKİ İBB BAŞKANLARI VE MAZBATA ALDIKLARI TARİH

18 Mart 1999 tarihinde Fazilet Partisi'nden ikinci kez başkan adayı olarak yerel seçimlere giren ve İBB Başkanı seçilen Ali Müfit Gürtuna, mazbatasını ise yerel seçimlerden tam 8 gün sonra 26 Mart 1999'da almıştı.

O tarihte Ali Müfit Gurtuna, %27 oy alarak en yakın rakibi olan ve %24 oy alan Ali Talip Özdemir'den yüzde 3 daha fazla oyla başkan olmuştu.

29 Mart 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde ise AK Partili Kadir Topbaş, CHP'nin İstanbul adayı olan şimdiki Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na 7 puan fark atmasına rağmen mazbatasını 5 gün sonra 3 Nisan 2009 tarihinde aldı.

Kadir Topbaş, o tarihte %44.20 oy alarak en yakın rakibi olan ve %37 oy alan Kemal Kılıçdaroğlu'ndan yüzde 7 daha fazla oyla başkan olmuştu.

30 Mart 2014 ise yine Kadir Topbaş, %47,9 oy alarak, yüzde %40,1 oy alan CHP adayı Kılıçdaroğlu'ndan yaklaşık 8 puan farkla başkan olmasına rağmen mazbatasını 9 gün sonra 8 Nisan 2014 tarihinde almıştı.

Sonuç olarak tüm Türkiye nefesini tutmuş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kimin kazandığı sorusunun cevap bulmasını bekliyor.

Kaynak: www.gaste24.com