İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, “Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkan ve üyelerine hakaret ettiği” iddiasıyla yargılandığı dava devam ediyor.

Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'nda saat 11.30’da başlayan duruşmada karar çıkması bekleniyor.

Duruşmada esas hakkındaki görüşünü tekrarlayan savcı, İmamoğlu için en üst sınırdan (4 yıl 1 ay) hapis cezası ve Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 'siyasi yasak' da içeren 53. maddesinin de uygulanmasını talep etti.

Reddi hakim talebini bir kez daha reddeden mahkeme, saat 13.15'te duruşmaya 16.00'ya kadar ara verdi.

DURUŞMADAN

Duruşma yaşanan gerginliğin ardınan saat 11.30'da başladı. İBB Başkanı İmamoğlu, önceki duruşmalarda olduğu gibi bu oturuma da katılmadı. İmamoğlu'nun avukatları, reddi hakim talebin reddedilmesine itiraz etti. Mahkeme itirazı reddetti

Bir önceki celsede tanıkların dinlenmesi talebini 'dava süresini uzatma girişimi' olarak değerlendirerek reddeden mahkeme heyeti bugün tanıkların dinlenmelerine karar verdi.

ONGUN: İMAMOĞLU, "AZ BİLE KONUŞTUM" DEDİ

Kararının ardından sözü ilk olarak İmamoğlu'nun danışmanı Murat Ongun aldı.

"Olayın olduğu gün başkanımızla bir aradaydık. Üsküdar’daki Fethi paşa korusunda. Ben başkanımızın basın danışmanı olduğum için medya ile ilişkileri doğal olarak ben kuruyorum. Toplantıda birçok gazeteci arkadaşımız, sabah saatlerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yaptığı açıklamada İBB Başkanı'na 'ahmak' dediğini mesaj olarak gönderdiler. Ve bu konuda İmamoğlu'nun Süleyman Soylu'ya cevap verip vermeyeceğini sordular. Ben de konuyu başkanımıza sordum. O da 'bu çok yakışıksız bir ifade, biz ona yanıt verelim' dedi. Ardından gazeteci arkadaşları arayıp davet ettim, onlar da sordukları soruda İçişleri Bakanı'nı işaret ederek sordular. Başkanımız da verdiği yanıtta 'Lafa bakarım...' diye devam eden cümleyi kurdu. Açıklamanın ardından toplantıya devam ettik. Binanın içine girerken ben kendisine 'Acaba Sayın Bakan'a çok mu ağır konuştunuz?' diye sordum. O da 'az bile konuştum' dedi.

Gerek başına vermiş olduğu bu demeç öncesinde, ya da sonrasında aynı zamanda ya da başka bir zamanda Sayın Başkan'dan YSK üyelerine karşı herhangi bir olumsuz söz ya da yorum duymuş mudur? Bu olayın olduğu tarihten önce ya da sonra, hatta seçimlerin iptal edildiği 6 Mayıs tarihinde Ekrem İmamoğlu'ndan YSK üyeleri hakkında herhangi bir olumsuz söz duymadım. Bütün açıklamalar siyasi kişiler içindir."

Ongun'un ardından İmamoğlu'nun kampanya direktörü Necati Özkan dinlendi. Özkan, "Olay günü toplantıdaydık. Soylu'nun yakışıksız ifadeleri bize iletildi. Ekrem Başkan, Soylu'ya karşılık verilmesi gerektiğini söyledi. Toplantı çıkışında Ekrem Başkan ahmak sözünü söyleyen kişiye iade etti" dedi.

SOYLU'NUN DİNLENMESİ TALEBİ REDDEDİLDİ

Avukat Kemal Polat, tanık beyanlarına ilişkin beyanda bulunmak için süre istedi; mahkemeye sunulan uzman raporlarının ve çözülmemiş CD’lerin incelenmesini talep etti.

Duruşmada, Prof. Dr. İzzet Özgenç, Prof. Dr. Ahmet Gökçen, Prof. Dr. Adem Sözüer tarafından kaleme alınan ve 36 sayfadan oluşan bilirkişi raporu da okundu. Avukat Kemal Polat, "Okunan raporda eleştiri konusu yapılan ve mütalaayı düzenleyen uzman tanıkların dinlenilmesini talep ediyoruz" dedi.

Savcı taleplere ilişkin "Bilimsel görüşte aynı ifadelere ilişkin değerlendirmelerin bulunduğu görülmekte, tevsii tahkikat talebimiz yoktur" diye konuştu. Ardından Süleyman Soylu’nun dava konusu olayla ilgili sosyal medyada yayınladığı son konuşması mahkemede dinletildi.

CD'nin dinlenilmesi sonucunda Av. Kemal Polat, Süleyman Soylu'nun dinlenilmesini talep etti. Savcı, "Soylu’nun izlenen CD içeriğine ilişkin tanık olarak dinlenilmesine ilişkin talebimiz" yoktur dedi. Mahkeme, "Bakan Soylu'nun dinlenilmesinin davaya yarar sağlamayacağı anlaşıldığından" ifadesiyle bu talebi reddetti. Ayrıca uzman tanıkların dinlenilmesi talebini de "davaya yarar sağlamayacağı" gerekçesiyle reddetti.

Mahkeme, süre talebini de "Davayı uzatmaya yönelik olduğu anlaşılmakla bu husustaki taleplerin reddine karar verildi" ifadesiyle reddetti.

SAVCI MÜTALAASINI YİNELEDİ

Savcı, İmamoğlu'nun "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret" suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması ve Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "siyasi yasak" içeren 53. maddesinin de uygulanmasını istediği mütalaasını yineledi.

DAVAYI TAKİP ETMEK İSTEYEN AVUKATLAR SALONA ALINMADI

Duruşma öncesi Kartal'daki Anadolu Adliyesi'nin çevresinde ve içerisinde polis yoğunluğu görüldü. Adliye çevresinde çevik kuvvet polisi otobüsleri ve TOMA konuşlandırılırken davanın görüleceği mahkeme salonunun olduğu katın merdivenleri de kapatıldı.

Davayı tatip etmek isteyen avukatların salona girişi polis tarafından engellenmek istedi. Salona girişlerine izin verilmeyen avukatlar ve polis arasında gerginlik yaşandı.

Bariyerlerle kapatılan koridora giriş çıkışlar polisin kontrolünde yapılıyor.

İmamoğlu aynı gün Soylu’nun sözlerinin hatırlatılması üzerine gazetecilere yaptığı açıklamada "31 Mart'ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa' da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın" ifadelerini kullanmıştı.

Bunun üzerine YSK Başkanlığı tarafından 15 Kasım 2019 tarihli ihbar üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmış ve dava açılmıştı.