Önceki yıl 9 Kasımda Antalya'daki evinde ölü bulunan, belediye tabibinin incelemesiyle yüksek tansiyon ve şeker hastalığından öldüğü belirtilen ancak bir buçuk ay sonra Antalya Emniyet Müdürlüğüne gelen ihbar sonucu mezarı açılarak yapılan araştırmayla eşi Ali İhsan Karataş (55) tarafından elle boğularak öldürüldüğü iddia edilen Durdu Karataş'ın (58) ölümüyle ilgili Antalya 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki yargılamada karar verildi.

Sanık son savunmasında eşini öldürme kastının bulunmadığını savunarak, mahkeme heyetine, ''Karımı öldürmek suçundan karşınızda bulunduğum için hezeyan duyuyorum. Karımı öldürmedim'' dedi.

Sanık avukatı Fatih Ardıç da, Durdu Karataş'ın kesin ölüm nedenine ilişkin Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulunca verilen raporda, cesedindeki ileri derece çürüme nedeniyle kadının ölüm nedeninin belirlenemediği tespitini hatırlatarak, Karataş'ın olayda eşini öldürme kastının bulunmadığını savundu.

Sanığın eşinin boynunu sıkmasının ölümü meydana getirecek bir hareket olmadığını, ölen kadının kronik hastalıklarının bulunduğunu ve bu nedenle yaşamını kaybettiğini ileri süren Ardıç, mahkemenin ceza vermesi halinde ise, müvekkili hakkında eşinin sözleri nedeniyle tahrik indirimin uygulanmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, son savunmaların ardından sanık hakkında kararını açıkladı. Mahkeme, sanık Ali İhsan Karataş'ın, eşi Durdu Karataş'ın, boynunu sıkmasına yönelik eyleminin öldürme kastı taşımadığını ancak, kadının nefessiz kalarak hastalıklarının aktif hale geldiğini ve bu nedenle yaşamını yitirdiği belirtildi.

Mahkeme, sanığı, önce eylemi nedeniyle ''Kasten yaralama sonucu ölüme sebebiyet vermek'' suçundan 11 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırırken, eşinin söylediği sözleri ise kışkırtma sebebi kabul etti. Mahkeme heyeti, ölen Durdu Karataş'ın, kendisiyle yorgun olduğunu söyleyerek cinsel ilişkiye girmeyen eşi Ali İhsan Karataş'a ''Sen artık erkek değilsin'' gibi çeşitli sözleriyle ilgili cezada tahrik indirimi de uygulayarak, sanığı toplam 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı.


OLAYIN GEÇMİŞİ
Müebbet hapis istemiyle hakkında dava açılan ve Antalya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde tutuklu yargılanan sanık Ali İhsan Karataş, horladığı için çoğu zaman ayrı yattığı eşinin, olay günü sabah namazından sonra yattığında kendisini uyandırarak cinsel ilişkiye girmek istediğini, uykusuz ve yorgun olduğunu söylemesiyle eşinin ''Zaten senin erkekliğin gün geçtikçe kayboluyor. Sen ne biçim erkeksin'' sözleriyle başlayan tartışmada eşine tokat attığını, düştükten sonra da iki eliyle 10 dakika süreyle boğazını sıktığını itiraf etmişti.

Eşinin hareketsiz kaldığını, kendisinin ise evden ayrıldığını anlatan Karataş, yaklaşık bir buçuk ay sonra polise yapılan ihbar sonucu eşinin mezarının açılması ve yaşadığı vicdan azabı nedeniyle teslim olmaya karar verdiğini söylemişti.- milliyet