Isparta Müftüsü İsmail Öncel, müftülük bünyesindeki Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu'na en çok başvuruyu "dini nikah" konusunda bilgi almak isteyen öğrencilerin yaptığını, gizli dini nikah kıyarak zinayı meşru hale getirmek isteyenler olduğunu söyledi.
Öncel, "Anne baba göndermiş kızını. Bazı şeyleri meşrulaştırmak için "Aramızda bir dini nikah yapalım, kimse de duymasın, beraber yaşayalım" şeklinde yapanlar var. Tabii bu birliktelik hiç beklenmeyen bir şekilde sona eriyor. 2-3 yıl beraber yaşamışlar, okul bitmiş, oğlan gitmiş başkasıyla evlenmiş. Kız çocuğu ortada kalmış, hayatı kararıyor. Ailesine de birşey diyemiyor” diye konuştu.

Çocuk oyuncağı oldu

Üniversite öğrencileri arasında dini nikah kıyılarak yapılan erken evliliklerin yaygın olduğunu belirterek, ailesinden habersiz dini nikah kıymak isteyen öğrencilere tepki gösteren Öncel, "Bu konu genelde suistimal ediliyor. Dini nikahı çocuk oyuncağı haline getirmeyelim” dedi. Tarafların kendi aralarında gizlice yaptıkları bir törenle birlikteliklere kılıf arandığını kaydeden Öncel, şunları söyledi:

Mahallenin bilmesi lazım

"Yani gizli kapaklı iş yaparak zinayı da meşru hale getirmemek lazımdır. Dini nikahı çocuk oyuncağı gibi, "Ben seni aldım", "Ben seni boşadım" gibi bir duruma düşürmemek lazım. Nikah bu kadar basit değil, sorumluluk isteyen birşey. Soruyorsunuz, "Annenin babanın haberi var mı?" Yok. "Arkadaşlarınızın haberi var mı?" Yok. Kendi aralarında güya. Halbuki dini nikahta bir ilan lazım, duyuru lazım, şahitler lazım. En azından, mahallenin onların evli olduğunu bilmeleri gerekir."

Resmi nikah şart

Dini nikahın mutaassıp aileler tarafından da suiistimal edildiğini kaydeden Öncel, “Aile kızını nişanlıyor. Haram olmasın diye dini nikah konusu aklına geliyor. Bunların sayısı oldukça fazla. Sınırlı nikah olmaz. Kesinlikle resmi nikah olmadan dini nikah kıyılmaz. Kıyanlar hakkında en az 1.5 yıl hapis cezası var” dedi.


MİLLİYET