Taşova ilçesine 9 kilometre uzaklıktaki yaklaşık bin 200 nüfuslu Alpaslan beldesi ile aynı adı taşıyan 132 öğrenci kapasiteli ilköğretim okulunun Bilişim ve Teknoloji Kulübü tarafından, Amasya Valiliği'nin yürüttüğü ''65 Bin Dev Öğrenci Projesi'' kapsamında ''ZAMAK'' (Zaman Makinesi) adıyla uzun metrajlı film çekildi.

Geçtiğimiz günlerde galası yapılan 1 saat 10 dakikalık filmde, Belde Belediye Başkanı Durmuş Özer, Okul Müdürü Alim Er, öğretmemen, öğrenci ve belde esnafı rol aldı.

Filmin yönetmeni ve aynı zamanda okulun Fen ve Teknoloji Öğretmeni Onur Kılavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de bir ilköğretim okulunda kulüp faaliyeti olarak yapılmış ilk amatör uzun metraj film çalışması olan ''ZAMAK'''ı çekmenin gururunu ve sevincini yaşadıklarını söyledi.

Kılavuz, 6 ay süren prodüksiyon aşaması, 5 saatlik kayıt ve toplamda 100 saati aşan montaj aşaması ile ''ZAMAK'' filminin tamamlandığını belirterek, bir belde ilköğretim okulu olarak zor şartlar altında ve imkansızlıklar içinde, tek bir kamera ile uzun metrajlı bir film çektiklerini anlattı.

-''İLK KEZ BİR İLKÖĞRETİM OKULUNDA UZUN METRAJLI FİLM ÇEKİLDİ''-

Geçtiğimiz kasım ayında Taşova Alpaslan İlköğretim Okulu Bilişim ve Teknoloji Kulübü olarak, hem bilişim, hem de fen ve teknoloji konularında bir kısa film yapmayı düşündüklerini, daha önce de bir kaç kısa film denemeleri olduğunu anlatan Kılavuz, ''Filmde yönetmen, senarist, montajcı ve oyuncu olarak görev yaptım. Ancak bir süre sonra bu film projesinin uzun metraja dönüşmemesi için hiçbir sebep olmadığı fikri gelişti. Daha önce lise düzeyinde bunun örneği vardı, fakat neden bir ilköğretim okulundan da benzer çalışma olmasın fikrinden hareketle hedefimiz artık uzun metraj film çalışması olmuştu. Topyekun müdür, müdür yardımcısı, öğretmenler, belediye başkanı, öğrenciler ve esnaftan oluşan yaklaşık 26 kişilik bir oyuncu ve prodüksiyon kadrosu ile 1 saat 10 dakikaya ulaşan süresi ile bir uzun metraj film oluşturmuş olduk. Böylece, ilk kez bir ilköğretim okulunda uzun metrajlı film çekildi'' dedi.

Filme, ''sıfır maliyet'' parolasıyla başladıklarını ancak sıfır maliyet olmasa da belki de Türkiye'nin en az maliyetli uzun metraj filmini yaptıklarını söyleyen Kılavuz, şöyle devam etti:

''Tabii ki çok büyük zorluklar yaşadık, bu zorlukları aştıkça daha büyük zorlukları aşmak için kendimizde güç bulduk. Hemen herkes küçük bir ilçeye bağlı, bir kasaba okulundan böyle bir çalışma çıkacağına inanmakta zorluk çekti. Filmin yönetmeni olarak bu projeden tek beklentim bu tür uğraşlara insanları teşvik etmek ve bir rüzgar yaratabilmek. Bu rüzgara kaç genç beyin takılırsa benim mutluluğum o kadar artacak. Filmin sanat severlerle buluşarak beğenilmesi bizim için en büyük ödül olacak.''

Giresun'da bir lisede Edebiyat öğretmeni olarak görev yapan Murat Aksoy'a ait ''Makineyi Şahane'' adlı filmin senaryosunu ''ZAMAK'' filmine gerekli izinleri alarak uyarladığını söyleyen Kılavuz, filmin konusunun ve çekilme şartlarının birbirlerine paralellik gösterdiğini kaydetti.

-''FİLM TENEFFÜS ARALARI VE OKUL SAATLERİ DIŞINDA ÇEKİLDİ''-

Alpaslan Belde Belediye Başkanı Durmuş Özer ise büyük zorluklar içinde ortaya konulun söz konusu filmde rol almaktan dolayı yaşadığı sevinci dile getirerek, filme emeği geçen herkese teşekkür etti.

Özer, bu film ile birlikte oluşacak öz güven ve cesaret ile beldelerinden senarist, oyuncu ve yönetmen çıkabileceğini söyledi.

Okul Müdürü Alim Er ise idare olarak söz konusu film çekimi için Bilişim ve Teknoloji Kulübü öğretmen ve öğrencilerinin kendisine geldiklerinde böyle bir filmin ortaya konulabileceğine ilk başta inanmadıklarını ancak destek olduklarını ifade etti.

-TENEFFÜS ARALARINDA ÇEKİLDİ-

Filmin, öğretmen ve öğrencilerin kararlılığı ile teneffüs araları ve okul saatleri dışında çekildiğini anlatan Er, söz konusu filmin belde sakinleri tarafından da ilgi ile takip edildiğini belirtti.

Er, filmin çekilerek tamamlanmasında emek harcayan ve destek veren herkese teşekkür etti.

Filmin başrol oyuncularından ve Alparslan İlköğretim Okulu Sınıf Öğretmeni Fikret Bozkurt da, bir sinema sever olarak ''ZAMAK'' filminde görev almaktan heyecan ve mutluluk duyduğunu söyledi.

Film çekimlerinin heyecanlı ve güzel geçtiğini ifade eden Bozkurt, ilk oyunculuk deneyimini yaşadığını belirterek kendisine bu şansı veren film yönetmenine teşekkür etti.

İmkan adına film çekebilmek için ellerinde pek fazla şey olmadığına dikkat çeken Bozkurt, ''Olmayan bir bütçe ile birbirimize destek olarak zorlukların üstesinden geldik. İnşallah düşündüğümüz gibi beğeni kazanır'' diye konuştu.

Başrol oyuncusu ve Alparslan İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Sergen Zorlu ise okullarında ve beldelerinde böyle bir faaliyetin ilk defa gerçekleştiğini söyledi.

Kendilerine okul idarecileri ve öğretmenler tarafından duyulan güveni boşa çıkartmamak için çok çalıştıklarını ifade eden Zorlu, böyle bir filmde rol aldığı için çok mutlu olduğunu belirtti.

-ZAMAK-

Taşova'nın Alparslan beldesinde belde ile aynı adı taşıyan ilköğretim okulunda geçen ''ZAMAK'' adlı filmde, başrol oyuncusu 3 öğrenci ile bir öğretmenin ''Bu Benim Eserim Projesi'' kapsamında zaman makinesi yapmaları ve bu süreçte yaşanan gelişmeler anlatılıyor.