2009-2010 yılı eğitim-öğretim yıları arasında Tortum İlçesine bağlı Esendurak Köyü İlköğretim Okulu'nda meydana gelen taciz olayında, sınıf öğretmenliği yapan Muhammet Faruk K.'nın, okulda eğitim gören 8 kız öğrencisine değişik aralıklarla elle tacizde bulunduğu iddia edildi. Olay, sınıfta, arşivde ve öğretmenler odasında öğretmenleri tarafından sıralara ve masaya yatırarak tacize uğrayan öğrencilerin, durumu ailelerine ağlayarak itiraf etmeleri üzerine ortaya çıktı.
ÖĞRENCİLER ANLATTI, AİLELER ŞİKAYETÇİ OLDU
İlköğretim okulu, 4, 5, 6 Sınıf öğrencileri, M.E., (10), S.A.(10), A.K. (10), S.Y. (10), B.T. (11), Ş.K. (11), Z.E.(10) ve Z.Y.(10), öğretmenlerinin okulda kendilerine "terbiyesiz şeyler yaptığını' ağlayarak ailelerine anlattı. Veliler, çocuklarının anlattıkları üzerine Tortum Cumhuriyet Savcılığı'na giderek öğretmen Muhammet Faruk K. hakkında suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine, savcılık gerekli soruşturmayı başlattı. Okul müdürü, tacize uğrayan ve olaylara tanık olan örgenciler ile diğer öğretmenlerin ifadeleri üzerine Muhammet Faruk K, Tortum Sulh Ceza Mahkemesi tarafından "tehditle cinsel istismar' suçundan tutuklanarak cezaevine kondu.
ÖĞRETMENLER ODASI'NDA "CİNSEL TACİZ'
Erzurum Cumhuriyet Savcısı Mesut Cihangir'in hazırladığı iddianameye göre, Tortum Esendurak İlköğretim Okulu'nda öğretmenlik yapan Muhammet Faruk. K. (26), öğrencilerini değişik zamanlarda, öğretmenler odası, arşiv ve sınıfta taciz etti. İddianamede, taciz olayı şöyle anlatıldı:

"Muhammet Faruk. K., öğrenci M.E.'yi öğretmenler odasında kimsenin olmadığı bir sırada yanına çağırarak sandalyeye oturtup bacaklarını okşadığı ve duvara sırtını dayayıp cinsel tacizde bulunduğu, yine öğrenci S.Y.'yi öğretmen odasına çağırarak fermuarını açarak arkasını dönmesini istediği, buna tepki gösteren öğrenci S.Y.'ye,"Eşşek gibi döneceksin' diyerek tehditle tacizde bulunduğu, sınıfta kalan öğrenci B.T.'yi ise eliyle taciz ettiği, sınıfta kitap okurken bacaklarını okşadığı, öğrenci ve öğretmen ifadeleri, tanık öğrenci anlatımları ile belirlenmiştir."
ÇOCUK PSİKİYATRİSTİ: "SÜRTÜNMEK SÜRETİYLE TACİZ"
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatristi Anabilim Dalı Başkanlığı'nın verdiği raporda "Mağdur elerin cinsel taciz olayına maruz kaldıkları, şüphelinin mağdurenin poposuna abandığı, vücuduna cinsel organı sokma gibi imkanı varken, sadece sürtünmek suretiyle cinsel istismarda bulunduğu, mağdurenin dönmek istememesi üzerine, "eşek gibi dönersin' tehdidiyle cebir uyguladığı ve bu tür eylemlerine devam ettiği" görüşüne yer verildi.
ÖĞRENCİLERİN, "RUH ve BEDEN SAĞLIĞI' BOZULMUŞ
Tortum Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi tarafından taciz ve cinsel istimrar suçlamasıyla 15 Mayıs 2009 günü tutuklanan Muhammet Faruk K. hakkında Erzurum 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Yaklaşık 1.5 yıl cezaevinde yattıktan sonra, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan öğretmen Muhammet Faruk K. hakkında Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan 15 sayfalık iddianamede TCK'nın 103/1-a ve 103/6 maddeleri uyarınca ' beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde çocuğun cinsel istismarı' suçundan 2'şer kez en az 15'er yıl hapis cezası istendi. Savcılık aynı madde uyarınca 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçundan ise 21 ile 56 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılması yönünde mütalaa verdi.