Tarihte ilk defa…

Orduların, en gelişmiş silahların yapamadığını bir virüs gerçekleştirdi ve bütün dünyayı dize getirdi.

Belli bir kesim iki aydır evlerindeler, üretim durdu, bütün spor aktiviteleri sonlandı, okullar, camiler kapandı,velhasıl sanki hayat durdu.

İlk defa…

Ramazan geldi geçti, bayram geldi, dayandı camilerde ne Cuma ne teravih ne de bir vakit namazı kılınabildi.

İlk defa…

Bayram namazında dolup taşan camilerde bu bayramda o sahneler yaşanmayacak dolayısıyla evlerde yaşanan erkeklerin namaza yetişme heyecanı da olmayacak..

Ne bayram sonrası bayramlaşma ne de ailecek yakın akrabalara bayram ziyaretleri yapılabilecek, herkes bayram süresince evlerine gömülecek.

İlk defa…

Bayram günü sabahı çoğu ailedeki simitli kahvaltı geleneği bu bayramda sürdürülemeyecek, ne akşam ne diğer öğünlerde bir araya gelmek mümkün olabilecek.

Büyükler yaklaşık iki aydır tek başlarına yaptıkları kahvaltıya bayram sabahı da aynı devam edecekler ancak bu biraz buruk olacak, burunlarının direğini sızlatacak.

 İlk defa…

Büyükler çocuklarından ve torunlarından iki aydır zaten ayrıydılar bu ayrılık bayramda da sürecek yani taraflar sarılıp hasret gideremeyecekler.

Görüntülü iletişim araçlarıyla hasret gidermeye devam edecekler ancak bu  bayramlaşmada çoğu büyükler gözyaşlarına hâkim olmada zorlanacaklar.

İlk defa…

Annelerin her bayramda bin bir hayalle yaptıkları kalburabastıları bu kez yapamayacaklar satın aldıkları şekerleri, çikolataları, baklavaları ise almayacaklar.

İlk defa…

Büyükler bin bir hayalle aldıkları giysileri bayramda torunlarının giyme sevincine doyasıya ortaklık edemeyecekler.

İlk defa…

Büyükler aylıklarından, haftalık pazar masraflarından bir kenara kıstırdıkları bayram harçlıklarının küçüklerin yüzlerinde yol açtığı tebessüm ve sevinci göremeyecekler.

İlk defa…

Büyükler çocukları ve torunları beklemenin sabırsızlığını yaşayamayacaklar. Babanın “nerede kaldı, bunlar” çıkışına annenin “dur, gelin/kız çocukları hazırlıyordur, sabırlı ol, gelmeleri yakındır” diyalogları yaşanmayacak.

Gençler arasında da “haydi çabuk ol, bizimkilerin sabrını taşırmayalım” konuşmaları bu bayramda gerçekleşmeyecek.

İlk defa…

Çocuklar alınan pembeli, mavili yeni giysi ve ayakkabıları giymek için bayram sabahını iple çekmenin heyecanını yaşayamayacaklar.

Onlar hayalini kurdukları oyuncaklara, bebeklere, oyun takımlarına, elektronik eşyalara kavuşmanın tadına bu bayramda varamayacaklar.

İlk defa…

Yenipazar, Nazilli gibi ilçelerde kurulan, gençlere ve çocuklara hitap eden Gencerler bu bayramda kurulamayacak

Genç nişanlılar da gönüllerinin elverdiğince bu Gencerlerde birlikte gezip eğlenemeyecek, oyuncak hayali kuran çocuklar bu düşlerini gerçekleştiremeyecekler.

İlk defa…

Bayramdan bayrama kapılarının çalınmasını bekleyen kimsesizler gariban yaşlılar da bu bayramda biraz daha yalnızlık duygusuna gömülecekler.

İlk defa…

Bir bayram kutlayacağız ama bayram desek tam değil matem desek o hiç değil, iyisi mi enseyi karartmayalım, bardağa dolu tarafından, geleceğe ümitle bakalım.

Bu da geçer ya Hu! diyelim.

Bütün sevdikleriyle Allah herkesi sağlıkla, mutlulukla daha nice bayramlara eriştirmeyi nasip etsin.

Bayramınız mübarek olsun.