Uyduyu yörüngesine yerleştirmek için Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO)'nun fırlatma rampası kullanılacak. Zaman gazetesinin haberine göre, ilk yerli yapım uydu C-14 isimli roket ile yeryüzünden 720 kilometre yüksekteki yörüngesine oturtulacak. Tümüyle Türk mühendisler tarafından tasarlanıp imal edilen cihaz, ülkenin uzay çalışmaları için milat olma özelliği taşıyor. Uzaydaki ilk yerli uydu, küp şeklinde ve dünyanın kıtasal ölçüde fotoğraflarını çekme kabiliyetine sahip.

Planlamasına 3 yıl önce başlanan Türkiye'nin ilk yerli uydusu İTÜpSAT1, 2009 yılı başında fırlatılmaya hazır hale getirildi. İTÜ'nün laboratuvarlarında tamamlanan uydu, Hindistan'ın Sriharikota kentindeki fırlatma üssüne ulaştırıldı. Fırlatma roketine yerleştirilen ve ısıl kalkanı kapatılan uydu, tüm testleri başarıyla geçti. Küp şeklindeki uydu, bugün saat 09.16'da fırlatıldıktan bin 122 saniye 58 salise sonra saat 09.35'te roketten çıkıp yörüngesine yerleşecek. İTÜpSAT1 yörüngesinde saniyede 7,5 kilometre hızla yol alacak ve dünyayı yaklaşık 90 dakikada bir dönecek. Böylece Türkiye ilk defa kendi imkanlarını kullanarak uydu haberleşme projesini başarmış olacak. Projenin yürütücülüğünü üstlenen İTÜ Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, uydu ile ilgili olarak, "İTÜpSAT1'in toplam kütlesi 1 kilogram ve küp uydunun boyutları 10x10x10 santimetre. Uydu bir VGA kameraya ek olarak sıcaklık, ivmelenme ve manyetik alan ölçümü yapan duyargalara sahip. Yer yüzeyinden 720 kilometre mesafeye yerleştirilecek olan İTÜpSAT1 dünyamızın kıtasal ölçekte resimlerini çekerek, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nde proje ekibi tarafından kurulan yer istasyonuna iletecek. Uydu bilgisayarı tarafından kaydedilen sıcaklık, ivmelenme ve diğer bilgiler de yer istasyonuna düzenli olarak aktarılacak." dedi.

Projeye, İTÜ Makine Mühendisliği bölümü uydu titreşim testleri, Elektronik Bölümü de uydu anteni ile ilgili olarak önemli destek verdi. TÜBİTAK 1001 programı tarafından da desteklenen proje bütçesinin önemli bölümü İTÜ tarafından sağlandı. Bu destekler ile 2 adet uydunun tasarım ve üretimine ek olarak 'Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı' ile 'Küp Uydu Haberleşme Laboratuvarı' oluşturuldu. Uydunun fırlatma ve uzayda çalışabilmesi için gerekli tüm testler İTÜ'deki mevcut laboratuvarlarda yapıldı. Bugün fırlatılacak Hint roketi, Türk uydusuna ek olarak, Hindistan tarafından üretilen Oceansat-2 ile 4 adet Alman ve 1 adet de İsviçre uydusunu yörüngeye yerleştirecek. Türkiye'nin şu anda uzayda faal durumda 3 adet uydusu bulunuyor./HT