Irak'ın kuzeyinde 1994'ten beri eğitim faaliyetlerini sürdüren Fezalar Eğitim Kurumları'nın Erbil'de kurduğu Işık Üniversitesi dün görkemli bir törenle resmen açıldı.

6 AKP MİLLETVEKİLİ DE ORADAYDI:

Ortadoğu'daki ilk Türk üniversitesi olma özelliğini taşıyan eğitim kurumunun resmî açılışına Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye'nin Musul Başkonsolos Vekili Ahmet Yıldız, Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Genel Müdürü Hüseyin Çalık, AK Parti milletvekilleri Vahit Kirişci, Saadettin Aydın, İbrahim Hasgür, İbrahim Halil Mazıcıoğlu, Abdülhadi Kahya, Burhan Kayatürk ile 200 kadar Türk işadamı katıldı. Törene Dışişleri Bakanı Ali Babacan da bir mesaj gönderdi.

Neçirvan Barzani törende yaptığı konuşmada Işık Üniversitesi'nin, "dostumuz" dediği Türkiye ile olan iyi ilişkilerinin daha da pekişmesine katkı yapacağını belirtti. Üniversitenin başarılı olması için gerekli tüm desteği vereceklerini söyledi. Türk işadamlarını yatırımlar için Kuzey Irak'a davet eden Barzani, Ankara'ya 4 mesaj gönderdi: Bölgeye yatırımları artıralım, diyaloğumuzu geliştirelim, birbirimize güvenerek saygı duyalım, sorunlara objektif bakalım ve iç işlerimize karışmayalım.

Törende Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın mesajı Başkonsolos Vekili Ahmet Yıldız tarafından okundu. Babacan mesajında Türk hükümetinin, zor bir dönemden geçen Irak halkının ayağa kalkması için her türlü yardımı yaptığını ifade ederken, "Ancak bizim yardımlarımızın yanı sıra yardımda bulunan birçok sivil toplum kuruluşu var. Fezalar Eğitim Kurumları da bölgede 1994'ten beri çok önemli katkılarda bulunuyor. Şimdi de bir üniversite açmalarından çok memnun oldum. Üniversitenin, Türkiye ile bölgenin ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunacağına inanıyorum." dedi.

Bu yıl sadece İngilizce hazırlık eğitimi verilecek olan üniversitenin diş hekimliği, mühendislik, iktisadi-idari bilimler ve eğitim fakültesi olacak. Amerika, Fransa ve Lübnan'ın üniversite eğitimi verdiği bölgede Türkiye de Işık Üniversitesi'yle eğitim yarışına ortak oldu. Bu arada Ahmet Yıldız, Cihan'a yaptığı açıklamada da yakın zamanda Irak'taki temsilciliklerin sayısının artırılacağını bildirirken Bağdat'ın da Antep'te bir temsilcilik açmasının gündemde olduğunu aktardı.

Zaman