54’ karşı 43 oyla geçen yasa tasarısı şimdi, daha önce uygulamayı devlete ait cihazlardan yasaklayan Cumhuriyetçi Vali Gianforte'ye gidecek.

Yasağın 2024'te yürürlüğe girmesi planlanıyor, ancak uygulama muhtemelen bundan çok önce yasal zorluklarla karşılaşacak. CEO Shou Chew, geçen ay bir Kongre oturumunda, şirketin ByteDance ve Çin ile bağlarını önemsiz göstermeye çalıştığı bundan ancak büyük ölçüde başarısız olduğu ifade verdi.

Bu arada, Amerika Birleşik Devletleri hükümeti ByteDance'i TikTok'tan tamamen çıkarmaya zorlamaya çalışıyor. The New York Times'ın belirttiği gibi, Montana'nın yasağı, bu tür yasakların yasal zorluklara dayanıp dayanmayacağı belli olmasa da, ülkenin geri kalanı için bir tür şablon görevi görebilir.

Federal milletvekilleri gibi, Montana yasa tasarısı da TikTok'un ByteDance ile olan bağlarının ABD kullanıcılarının kişisel verilerini riske attığını çünkü şirketin bilgileri Çin hükümetine teslim etmeye zorlanabileceğini iddia ediyor. TikTok bu iddiaları uzun süredir reddediyor ve ulusal güvenlik endişelerini ele almayı amaçlayan bir proje olan Project Texas'a bir milyar dolardan fazla taahhütte bulundu.

TikTok daha önce Montana'da önerilen yasağın uygulamaya güvenen küçük işletmelere zarar vereceğini söylemişti. Bir TikTok sözcüsü, tasarının kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, bunu "hükümetin aşırıya kaçması" olarak nitelendirdi ve önlemle "mücadele etmeyi" planladığını söyledi: “Tasarı savunucuları, Amerikan seslerini sansürleme girişimini faaliyete geçirmek için uygulanabilir bir planları olmadığını ve yasa tasarısının anayasaya uygunluğuna mahkemeler tarafından karar verileceğini kabul ettiler.

Geçim kaynakları ve İlk Değişiklik hakları hükümetin bu korkunç aşırılığı tarafından tehdit edilen Montana'daki TikTok kullanıcıları ve içerik oluşturucuları için savaşmaya devam edeceğiz.”