1938'de Atatürk'ün açılışını yaptığı Merinos Yünlü Sanayi İşletmesi'nden kalan makine ve eşyalar Tekstil Sanayi Müzesi'nde sergilenecek. Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi bünyesinde kurulan müze, tarihi işletmedeki hatıraları canlandıracak.

Müzenin açılış töreninde konuşan ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, tarihi mirasın bir ülke için çok önemli olduğunu belirterek, Tekstil Sanayi Müzesi'ni Bursa'ya kazandıranlara teşekkür etti. Sözen, "Türkiye'nin her yerindeki kültürel miras çok değerlidir. Burada emeği geçen çok kişi var. Bugünleri hayal ediyorduk, gerçek oldu. Türk toplumunun değişim ve dönüşümü bu yolla olacak. Elimizdeki varlığı yok etmemeliyiz. Bu herkesin görevi. Bu müze insanlık tarihi müzesidir. Bir endüstri şehri olan Bursa'ya bu müze yakışıyor" dedi.
Merinos fabrikasının sadece Bursa'nın ekonomik değil, sosyo-kültürel hayatında da büyük rolü olduğunu ifade eden Altepe, "Bursa'nın ilk büyük salonu burada. Merinos Bursa ile bütünleşen sanayi kuruluşu oldu. Bursa'daki sanayi kuruluşları büyüyünce Merinos fabrikası da misyonunu tamamladı. Merinos fabrikası düşüşe geçtikten sonra burası belediyeye devredildi" diye konuştu.

Müzenin Merinos AKKM'ye ayrı bir hava ve renk katacağını kaydeden Altepe, "Şehirdeki bütün faaliyetler Merinos AKKM'de yapılıyor. Müze buraya ayrı bir renk katacak. Fabrikadaki çok sayıda eşya bu müzede yer alacak. Müzeyi gezenler, yünün elde edilmesi, işlenmesi, iplik haline gelmesi, dokunması, kumaş haline getirilerek konfeksiyon ürünü olmasını görebilecek. Burayı gezerken bu güzellikleri ve hatıraları göreceğiz. Burası Meniros'u canlandıracak. Merinos'un kokusunu duyacağız. Bursa'daki gençlerimiz burada dokumayı öğrenecekler" şeklinde konuştu.

Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu ise, müze şehri olan Bursa'ya yeni bir eserin daha kazandırılmasından duyduğu sevinci ifade ederek, "Önümüzde daha büyük hedefler olmalı. Bursa'nın önünü açmalıyız. Bunların devamı mutlaka gelecek. İnsanların eğitim ve kültürleri geliştikçe müze kültürleri de gelişiyor. Hem kendi kültürümüzü yaşatacağız, hem de bu mirası geleceğe taşıyacağız" dedi.
Konuşmaların ardından müzenin kurulmasında emeği geçenlere plaket verildi. Protokol meensupları, kurdele kesiminin ardından müzeyi gezdi.

Dört kısımdan oluşan müzenin birinci bölümünde Merinos'un tarihi ve yünün çeşitli safhalarda nasıl işlemden geçtiği öğrenilirken, ikinci bölümde yünün çekilerek iplik haline getirilmesi gösteriliyo. Ayrıca Merinos Fabrikası'nda kullanılan yemek takımları, itfaiye araçları, sinema makinesi ve tablolar bulunuyor. Merinos'un tam teşekküllü fizik ve kimya laboratuarı ile ipliğin kumaş haline gelişinin görülebileceği üçüncü bölümde Atatürk'e ait bir oda yapıldı. Fabrikanın açılışında kullanılan orijinal kürsü ve hatıra defteri de bu odada yer alıyor. Boyahane ve paketleme teçhizatının sergilendiği dördüncü bölümde de dikimhane ve Merinos Kumaş Mağazası'nın aslına uygun bir örneği yer alıyor. Fabrikaya ait kuyruklu piyanonun da sergilendiği bu bölümde, 1950'de fabrikada çalışan 'Boyacı Apo' lakaplı Abdurrahman adlı kişiye ait boyacı sandığı bulunuyor.
iha