İkinci Dünya Savaşı, JFK suikastı, Vietnam Savaşı ve insanoğlunun Ay"a ayak basması gibi olayları duyuran "ilk anchorman" Walter Cronkite 92 yaşında, New York"taki evinde hayatını kaybetti. Cronkite hapis cezası alan bir Reuters muhabiri için Tansu Çiller"le görüşmüştü.

TELEVİZYON haberciliğindeki ilk meşhur anchorman (ana haber sunucusu) olarak bilinen Walter Cronkite, 92 yaşında öldü. Cronkite, geçirdiği beyin hastalığı sonucu New York"ta yaşamını yitirirken, basın ve medya dünyasını yasa boğdu. ABD Başkanı Barack Obama, “O bizi inanmaya davet etti. Ve, bunda da hiç bizi yanıltmadı. Bu ülke bir ikon ve aziz dostunu kaybetti. O bir efsaneydi” dedi.
1937"de UPI ajans muhabiri olarak mesleğe başlayan Walter Cronkite, İkinci Dünya Savaşı, Nüremberg Davası, Başkan John F. Kennedy suikastı, Vietnam Savaşı, insanoğlunun Ay"a ayak basması, ABD"deki siyahların eşit haklar mücadelesi gibi tarihin önemli dönüm noktalarını duyuran gece habercisiydi. Mısır-İsrail Barış Anlaşması"nın bile zeminini hazırlayan da oydu.

Çiller"le görüşmüştü

Walter Cronkite 2006"da verdiği bir röportajda, Türkiye macerasını şöyle anlatıyor: “Vietnam Savaşı sırasında Güney Asya"da kaybolan gazetecileri bulmak için çaba gösteriyordum. 1995 yılında da, dönemin Başbakanı Tansu Çiller"le görüşmüş ve hapis cezasıyla yargılanan Reuters muhabiri Aliza Marcus hakkındaki suçlamaların düşürülmesine yardım etmiştim. Marcus, Kürt köylerinin zorla boşaltıldığını yazmakla suçlanıp hapse atılmıştı. Ve bunu başardığımıza, Türk liderlerin basın üzerindeki baskısını hafiflettiğimize inanıyorum.” - hürriyet