VE BUNLARIN NEREDEYSE TAMAMI, İSTANBUL'DA
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın hazırladığı sokakta yaşayan ve dilendirilen çocuklar haritasında soruna ilişkin çarpıcı tespitler yer aldı.

Türkiye'de ilk kez yapılan araştırma, ülke genelinde toplam 30 bin 891 çocuğun hayatını sokaklarda devam ettirdiğine dikkat çekiyor.

En çok sokak çocuğunun yaşadığı şehir olarak ise İstanbul gösteriliyor. Haritaya göre, megakentin sokaklarında 30 bin 109 çocuk var. Aynı araştırma, Türkiye genelinde toplam 41 bin çocuğa da zorla dilencilik yaptırıldığını ortaya koyuyor.

Araştırmanın ilginç yanlarından biri sokakta bulunan toplam 30 bin 891 çocuktan 30 bin 109'unun İstanbul'da yaşaması. Bu rakamlar, sokak çocuklarının yaklaşık yüzde 98'inin megakentte olduğu anlamına geliyor.

Ankara'da sokakta yaşayan 20 çocuk tespit edilirken, İzmir'de sokak çocuğunun bulunmadığı ortaya çıktı. Araştırmaya göre, sokakta çalıştırılan veya dilendirilen çocuk sayısı 41 bini aşıyor.

Sokakta çalışanların 26 bini de yine İstanbul'da yaşıyor. Ankara'da 6 bin 700, Diyarbakır'da 3 bin 300, İzmir'de 420, Mersin'de 637, Van'da ise 640 çocuk sokaklarda çalıştırılıyor veya dilendiriliyor.

İnsan Hakları Başkanlığı'nın araştırmasında sokakta yaşayan veya yaşama ihtimali olan çocuklara yönelik rehabilitasyon çalışmalarına ilişkin rakamlar da ortaya konuldu. Buna göre, ülke genelinde toplam 94 yetimhane veya çocuk evi bulunuyor, bunların toplam kapasitesi bin 462.

63 yetiştirme yurdunda bin 405 çocuk kalıyor. 92 rehabilitasyon merkezinin kapasitesi de bin 303. Buna karşın Türkiye genelinde çocuklarla ilgili toplam sivil toplum kuruluşu sayısı 159.