Uluslararası bağımsız müfettiş komisyonunun Mart 2011 ve Mayıs 2012 arasındaki dönemi kapsayan ve bugün yayınlanan raporunda, Suriye hükümet kuvvetlerinin İdlib, Humus, Halep, Hama, Şam ve Dara ile birçok köydeki hükümet karşıtı gösterilerde, hukukdışı şekilde insanları öldürdükleri kaydedildi.

Müfettişler ayrıca, hükümet karşıtı silahlı grupların, ordu mensupları ve güvenlik güçlerinin yanısıra yakaladıkları ve ihbarcı olduklarından şüphelendiklerini öldürdüklerini belirttiler.

AFP'nin haberine göre, raporda, Suriye ordusu ve güvenlik güçlerinin ağır insan hakları ihlallerinde bulundukları belirtilerek, Şam yönetimi, 10 yaşındaki çocuklara bile aile bireylerinden Özgür Suriye Ordusu militanı ya da sempatizanı bulunup bulunmadığını söyletmek için işkence yapmakla suçlandı.

Suriye ordusunun sivil bölgelerde ağır topçu bataryaları dahil olmak üzere çok sayıda silah kullandığını belirten müfettişler, hükümet karşıtı silahlı grupların da insan hakları ihlallerinde bulunduklarına dikkati çektiler.

Raporda, Suriye ordusu ve güvenlik güçlerinin operasyonları ile yerlerinden olan sivillerin durumu, gıda, su ve tıbbi bakım gibi ihtiyaçlara erişim imkanlarının çok yetersiz olmasında endişe duyulduğu ifade edildi.

SURİYE'YE GİRMEDEN YAZDILAR
BM İnsan Hakları Komisyonu geçen 23 Mart'ta, Ağustos 2011'de kurulan bu panelin görev süresini uzatmış, Mart 2011'den itibaren ortaya konan insan hakları ihlalleriyle ilgili bir rapor hazırlamasını istemişti.

Şam yönetiminden Suriye'ye girmek için hala onay alamayan bu komisyon, ülkedeki rejim aleyhtarı olayların başlamasından bu yana meydana gelen can kayıplarına dair sayıyı ise raporunda sunmadı.

İncelenen süre zarfında 207 ölümden bahsedilen raporda, bu kurbanların ölümüne ilişkin haberlerin teyidinin birinci elden olduğunu vurgulandı.

Suriye İnsan Hakları Gözlem Kuruluşu'na göre, ülkede Mart 2011'den bu yana çoğu hükümet güçleri tarafından öldürülen siviller olmak üzere 12 binden fazla insan hayatını kaybetti.