Öğrenci seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından bu yıl ilk kez yapılan ÖMSS, 81 il merkezinde, toplam 968 binada, 12 bin 128 salonda, 41 bin 756 görevli ve 60 bin 375 adayın katılımıyla yapıldı. Adayların, sınav giriş belgesinde yazan yardımcı araçlarla geldiği sınav saat 10.00'da başladı. Soru kitapçığı ve cevap kağıdı, matbaada özel poşetlenerek, sınavda her adaya tek bir poşet içerisinde, açılmamış bir şekilde dağıtıldı.

ÖMSS'deki bir başka ilkte özür gruplarına göre farklı alanlarda sınav yapılması oldu. Bu kapsamda 60 soruyu cevaplamak için adaylara 60 dakika süre verilirken, farklı sınav uygulamaları gerçekleştirilen adayların sınavları, verilen ek süreyle 80 veya 100 dakika sürdü. 

Sınav sonucuna göre üç puan türü hesaplanacak, ÖMSSP-1 ortaöğretim düzeyi, ÖMSSP-2 ön lisans düzeyi, ÖMSSP-3 lisans düzeyi için uygulanacak. Adaylar, puanlarını belirlenen tarihte internet üzerinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak öğrenebilecekler. ÖMSS sonuçlarına ve kuraya göre yapılacak yerleştirme işlemleriyle ilgili ÖSYM tarafından hazırlanacak olan tercih kılavuzu da ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlanacak.