Türkiye'deki Alman Protestan cemaatinin başına Almanya'daki Müslümanlara yakınlığıyla bilinen rahibe Ursula August getirildi. August, İstanbul Alman Protestan Kilisesi'nde 1 Şubat'ta göreve başlayacak ve tam yetkili olacak.



Türkiye'de ilk kez yabancı bir cemaatin dini liderliğine bir kadın atanıyor. Almanya Marl Evangelik Kiliseleri Temsilcisi Rahibe Ursula August, 1 Şubat 2011'de, İstanbul'daki Alman Evangelik Protestan Kilisesi'nin başına geçiyor. 8 yıldır kilise cemaatinin sorumluluğunu üstlenen Holger Nollmann, bu tarih itibariyle görevini Rahibe Ursula August'a devredecek. Almanya'daki Müslüman cemaatine yakınlığıyla tanınan ve dinlerarası diyalog çerçevesinde cemaatle pek çok etkinliğe katılan August, Türkiye'de görev yapacak olmaktan duyduğu mutlu dile getiriyor. Türkiye'deki Protestan Kilisesi'nin cemaati üyeleri ise genellikle Alman diplomatlar ve işadamlarından oluşuyor. Almanya Fatih Camii Dernek Başkanı Hidayet Bekmezci, 'Ursula Hanım'la ilişkilerimiz son derece üst düzeyde. Almanya'da 25 yıldır devam eden çeşitli Müslüman Hıristiyan çalışma grupları var. Ursula Hanım da bu çalışmalarda hep bizlerin yanında yer almıştır. Son derece sevilen ve sayılan bir kişiliktir' diyor.

RESMİ TÖREN 10 MART'TA
August'un resmi görevine
10 Mart'ta düzenlenecek törenle başlayacağı öğrenildi. Törene Almanya'daki Müslüman cemaat temsilcileri ile dernek başkanlarının da katılımı bekleniyor. August'un Almanya'daki Müslüman cemaatlerden edindiği olumlu izlenimlerin Türkiye'deki göreve seçilmesinde etkin olduğu belirtiliyor. Rahip Nollmann da Almanya'ya çekilerek Bochum'da papaz olarak görevlendirilecek.

BU KARAR TÜMÜYLE SİYASİ
'Beyaz Saray'ın Gizli Dini Evanjelizm' kitabının yazarı İsmail Vural, ABD'de radikal bir çizgide faaliyet gösteren Evanjelik Kilisesi ile Almanya Evanjelik Kilisesi'nin farklı görüşlere sahip olduğunu söylüyor. Vural, August'un Türkiye'de göreve getirilmesini ise 'Siyasi karar' olarak niteliyor. Vural, 'Önümüzdeki dönemde Türkiye, bölgesinde daha da önemli bir aktör olarak karşımıza çıkacak. WikiLeaks tarafından yayımlanan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın gizli yazışmalarına dayanarak, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin Türkiye'nin AB üyeliğine şüpheyle baktığını belirtmesi gibi konular vardı. Bu anlamda August'un ılımlı bir kişilik olması nedeniyle ilişkilerin yumuşatılması amaçlanıyor' diye konuştu.

HIRİSTİYAN DİN HUKUKU BAKIMINDAN MAHSURU YOK
Dİnler Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Ekrem Sarıkçıoğlu'na göre Evanjelik Hıristiyanlık'ta dini görevleri kadınların yapmasında herhangi bir mahsuru yok. 'Türkiye'de görev yapacak kadın din görevlisinin İslami bilgileri nedeniyle tercih edildiğini düşünüyorum. ABD'deki Evanjelikler ile Alman Evanjelikleri karıştırmamak lazım. Pek çok görüş farklılıkları var. Katoliklere göre de Protestanlar daha akılcı düşünür ve onların misyonerlik duyguları çok güçlüdür' diye konuştu. (akşam)