Türkiye'de ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar ameliyatı gerçekleştiren doktorlar Akdeniz Üniversitesinde basın toplantısı düzenledi. Acar, basın toplantısı sırasında iş teklifi aldı.

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan; hastamızın 1. ayı bitirmesi sebebiyle karşınıza çıkarıyoruz. Şu ana kadar karşınıza çıkarmama nedenimiz tamamen tıbbi nedenlerdir. İnşallah 10 gün sonra tamamen topluma karışacak. İnşallah 10-15 gün sonra bir böbrek nakli olmuş hastamız gibi normal yaşantısına dönecek dedi.

Toplantıda konuşan Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe de; "2 yıl öncesine kadar Türkiye'de organ nakli denince akla iç organlar geliyordu ama 2 yıl önce ilk çift kol nakli yapıldı. Sağlık Bakanlığımızın da desteğiyle dünyadaki en zengin mevzuat çıkarıldı organ nakli ile ilgili." dedi.

İLK RÖPORTAJ KRİZ YARATTI

Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde 21 Ocak’ta Türkiye’nin ilk yüz nakli gerçekleştirilen Uğur Acar’a (19) bir televizyon kanalının programı için yapılan röportajın anlaşılan günden önce verilmesi, üniversitede krize neden oldu.

‘Sözlerini tutmadılar’

Üniversite yönetimi, Acar’ın, bugün 12.00’de ilk kez basın mensuplarının karşısına çıkacağını duyurdu. Acar’la birlikte Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, operasyonun mimarları Prof. Dr. Ömer Özkan, eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan ve ağabey Ali Acar’ın da soruları yanıtlayacağı belirtildi. Ancak bir televizyon kanalı, yine bu akşam yayımlamak üzere cumartesi günü Uğur Acar’la yaptığı röportajı, basın toplantısından bir gün önceye (dün geceye) aldığını duyurunca ortalık karıştı. Prof. Özkan, televizyon kanalının sözünde durmadığını belirterek tepki gösterdi.

‘İki şeyi çok özledim’

Ardından Prof. Özkan’ın da isteğiyle Acar, dün birkaç dakikalığına kameraların karşısına çıkarıldı. “Kendimi çok iyi hissediyorum. Verici aileye teşekkür ediyorum” diyen Acar, “Yüzüne alıştın mı?” sorusuna da, “Alışmaya çalışıyorum” yanıtını verdi. Acar, “Bir gün yüzümün düzgün olacağına emindim. Daha başarılı bir operasyon olamaz” diye konuştu. İki şeyi çok özlediğini ifade eden Acar, taburcu edilince ilk olarak sucuklu yumurtalı bir sofrada kahvaltı yapmak ve hamama gitmek istediğini söyledi. Acar, “Evlilik hayalin var mı?” sorusunu, “Böyle bir duygu yaşamadım” diye yanıtladı.

KENDİSİNE İŞ TEKLİF EDİYORUM

Daha önce iş bulamadığını ve bir işte en fazla 6 ay çalıştığını anlatan Uğur Acar'a ameliyattan sonraki ilk iş teklifi de yine rektör İsrafil Kurtcephe'den geldi. Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe; "Ben şu an huzurlarınızda kendisine iş teklif ediyorum. Bizimle çalışabilir. Önemli olan dinamik bir insan olarak yaşamına devam etmesi." dedi.

"BUNDAN MUTLU OLMAYACAK KİMSEYİ TANIMIYORUM"

Türkiye'de organ nakli ile ilgili önemli isimlerden bir tanesi olan Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu da yüz nakli için şunları söyledi; "yüz nakli muhteşem bir şey tabii. Bundan mutlu olmayacak kimseyi tanımıyorum. Bu üniversitenin yapmadığı bir bağırsak bir de akciğer nakli kaldı sanırım onu da inş. En kısa zamanda yapacaktır."

"BU EKİPTE OLMAK MUHTEŞEM BİR ŞEY"

Ameliyat ekibinde anestezi bölümünden Atilla Ramazanoğlu da yüz nakliyle ilgili görüşlerini dile getirerek; "Bu ekipte olmak muhteşem bir şey. Gurur verici bir olayla karşı karşıyayız. Yüz nakliyle ilgili önemli bir yoğun bakım sorunumuz olmadı zaten 48 saat gibi bir süre içinde çıkartabildik yoğun bakımdan. İsmi bundan sonra insanlık tarihi boyunca adı yazılı metinlerde geçecek Uğur kardeşimizin düşüncelerini alalım." dedi.

UĞUR ACAR

Hepinize teşekkür ediyorum. Bu operasyonda bana büyük yardım yapan hocalarımıza teşekkür ediyorum. Daha önce İstanbul'da tedavi gördüm ama bir sonuç alamadım. Birkaç yerlere de görüştüm. Ankara'ya gitme şansı buldum. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla Ömer hocayla tanışma fırsatı buldum. Gerekli şeyleri konuştuk. Altı yedi ay sonra da operasyon başladı. Ameliyattan bu zamana kadar bir ay doldu.

"EN FAZLA 6 AY ÇALIŞMIŞTIM"

Çocukluk yıllarında iş hayatına atıldım ama yüzümden dolayı en fazla çalıştığım gün ve zaman olarak 6 aydır. Bundan dolayı bir yerde net çalışamadım. Bundan önceki hayatımda çok insan tanıdım benden kötülerini gördüm, yatalak olanları gördüm, eli kolu olmayanları gördüm ama onları gördükçe kendimi o haldeyken bile daha iyi hissettim. Buradan tek diyebileceğim organ naklini bağışlayan aileye teşekkür ediyorum.

ÇOK ERKEN KENDİMİ TOPLADIM

Türkiye'de Ömer hocamızla bir ilk başardık. Yüz nakliyle ilgili ne düşünüyorsunuz derseniz ömer hocamı ilk tanıdığımda beni mutlu edeceğine inandım. Allah da yardım etti ve çok erken kendimi topladım.

ÇOK ZORLUKLAR ÇEKTİM

İstanbul'a gidicem, annem ameliyat olucak onun yanına gidicem. Operasyonla ilgili çok beğendim ben. Taburcu olduktan sonra yine tedabi olucam ama inşallah karşınıza daha düzhgün bir insan olarak çıkacağım. Bundan daha iyi olacağına eminim. Şu anda başka bir açıklama yapamayacağım. Yoruldum.

SORU-CEVAPLAR

- İlk aynaya baktığında ne hissetti?

Bundan daha iyisi olamaz, tüm Türk doktorlarına teşekkür ediyorum. Aynaya baktığımda bunu hissettim.

- Vericinin kızıyla karşılaşınca ne hissettiniz?

Kendisi biraz durgundu o da açılınca konuşma fırsatımız oldu. Benim moralim iyi olduğu için o da açıldı. Konuşmamız bitti tokalaştık ayrıldık. Tekrar görüşmek tabii ki de isterim.

- Uğur Acar'ı nasıl seçtiniz?

Uğur'un en hazır hastalardan olduğunu farketmiştik. Gördüğünüz tepkiler de zaten Uğur'un tepkileriydi. En ufak bir yönlendirmemiz olmadı.

- Dünyadaki örneklerle uğurun nakli arasındaki fark hakkınde ne düşünüyorsunuz?

Bizim söylememiz doğru olmaz ama diğer meslektaşlarımızın görüşleri önemliydi. Uğur'a uygun çok güzel bir donör bulundu, orada iyi hazırlık burada iyi adaptasyon yapıldı.

Şu an için sizlerin daha da önemlisi kendisinin beğenmesi bizi çok mutlu ediyor.