Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Prevantif Onkoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çelik, kanserden korunmak için mağara insanının yaşamının örnek alınmasını istedi.

Antalya'daki 3. Prevantif Onkoloji Semineri'nde 'kanserden korunmayla' ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Çelik, kanserin çoğunlukla yaşam tarzı kökenli olduğunu belirterek, ailevi kanserlerin (genetik) tüm kanserlerin binde birinden daha az olduğunu söyledi. Çelik, tütün ve alkol kullanımı, fazla kilo, fiziksel aktivite yetersizliği ve enfeksiyonların tüm kanser nedenleri arasında yüzde 95'lik kısmı kapsadığını vurguladı.

6 MADDEDE SAĞLIK

İlk insanda kanser olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Çelik, bunun sebeplerini şöyle sıraladı:

1 Sigara içmezdi ve çevresinde de sigara içilmezdi.
2 Ne bulursa onu yerdi. Vitamin hapı, takviye gibi diyet kandırmacalarına maruz kalmazdı.
3 Yiyeceğini bulmak için saatlerce koşturur, egzersiz yapardı.
4 Alkol kullanmazdı. Zararlı etkileriyle hiç karşılaşmadı.
5 Güneş ışığından korunmada modern insana göre daha dikkatliydi.
6 Güvenli cinsel yaşam konusunda daha şanslıydı.

YİYECEKLER İLAÇ DEĞİL

Yiyeceklerin ilaç olmadığına değinen Çelik, hekim önermediği sürece gıda takviyesinde bulunulması ya da beslenme şeklinin değiştirilmesinin uygun olmadığını vurguladı. Çelik, 'Kanserden korunmak için tek ve geçerli beslenme önerisi, günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze içeren yiyecekler tüketin. Düşük yağlı, lifçe yüksek besinler tercih edin. Kırmızı et, haftada birden fazla yenmemeli' diye konuştu./akşam