BALYOZ Güvenlik Harekat Planı çerçevesinde Pazartesi günü gözaltına alınan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı. Fırtına ve Örnek"in ardından kısa bir süre sonra eski 1"inci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun denetimli serbestlik istemiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme de bu doğrultuda karar vererek Saygun"u serbest bıraktı.

Maç sohbeti yaptılar

Sabah saatlerinde adliyeye getirilen Fırtına ve Örnek sorgularının ardından 20.25"te adliyeden ayrıldılar. Fırtına ile Örnek ayrılmadan önce özel araçları adliye bahçesine geldi. Fırtına"nın takım elbisesi ve sarı valizi korumaları tarafından özel aracına konuldu. Komutanların 2"şer saat süren sorgularına Başsavcıvekili Turan Çolakkadı da eşlik etti. İfadesi Başsavcıvekili"nin odasında alınan Fırtına, sorgusunun ardından savcılarla maç sohbeti yaptı.

Fırtına ve Örnek TCK"nın 312"nci maddesi olan “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti"ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçundan sorgulandı. Fırtına serbest kalmasının ardından Hakim ve Savcıların kullandığı kapıdan çıktı. Örnek ise adliyenin yemekhane kapısını kullandı.

Adliye çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplamak için 1,5 dakika ayıran Fırtına, şunları söyledi: “Gerek şahsıma, gerek hava kuvvetlerine, gerekse kahraman TSK"ya dönük doğruymuş gibi gösterilen hususlardaki eksiklikler, yanlışlıkları açıklamak için yapılmakta olan bir süreçtir. Aydınlatılması için buradayım. Bunu da yaptığıma inanıyorum. Aranızdayım şu anda. Haklarımın sağlanmasında yardımcı olan avukatlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bana zaman ayırdığımız için sizlere de teşekkür ediyorum.”

Sorguya katılan Çolakkadı ise 21.15 sıralarında adliyeden ayrılırken basın mensuplarının soruları üzerine, şöyle konuştu: “İki paşayı serbest bıraktık: Niye? Aralık"ta da ifadelerini alıp serbest bırakmıştık; kaçmadılar. Aradığımızda bu yeni suçtan dolayı tekrar adreslerinde bulduk. Delilleri karartma teşebbüsüne rastlamadık. Tutuklamanın en önemli nedeni kaçma ve delil karartma ihtimâli. 2 ay önce adreslerini terk etmedikleri için bıraktık. Haklarındaki soruşturma devam ediyor.”

8 subay tutuklandı

Beşiktaş"taki İstanbul Adliyesi"nde, Cumhuriyet Savcılarınca sorgulanan Tümamiral Semih Çetin ve Tuğamiral Turgay Erdağ ile eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri"nin ifade verme işlemi bitti. Mahkemeye sevk edilen Çetin, Erdağ ve Tanyeri tutuklandı.

Öte yandan soruşturma kapsamında dün adliyeye getirilen 8 muvazzaf subay ve 1 emekli Albay tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edildi. Albay Mehmet Yoleri dışındakiler tutuklandı. Gözaltına alındığı sırada sağlık sorunları nedeniyle hava değişiminde olan Yoleri, sağlık sorunları nedeniyle serbest kalmasının ardından tekrar hastaneye sevk edildi.

Ses kayıt örnekleri alındı

Savcılığa çıkarılan 9 muvazzaf askerin ses kayıt örnekleri alındı. Muvazzaflara sorgularında Balyoz Hareket Planı"nın içindeki belgelere ilişkin sorular yöneltildi.

31 asker tutuklandı



- Tuğamiral Aziz Çakmak

- Tuğamiral Turgay Erdağ

- Tümgeneral İhsan Balabanlı

- Tümgeneral Bekir Memiş

- Tümamiral Cem Ramazan Gürdeniz

- Tümamiral Semih Çetin

- Emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın

- Emekli Koramiral Ali Feyyaz Öğütçü

- Emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol

- Emekli Tuğgeneral İzzet Ocak

- Eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli

- Emekli Tümamiral Özür Karabulut

- Emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk

- Kurmay Albay Ali Rıza Sözen

- Kurmay Albay Ali Türkşen

- Albay Abdullah Zafer Arısoy

- Albay Hasan Basri Aslan

- Albay Yüksel Gürcan

- Yarbay Hanifi Yıldırım

- Yarbay Levent Çehreli

- Yarbay Ertuğrul Uçar

- Yarbay Taylan Çakır

- Albay Recep Yıldız

- Albay Mustafa Öncel

- Albay Murat Özçelik

- Emekli Kurmay Albay Ümit Özcan

- Emekli Albay Kubilay Aktaş

- Emekli Albay Emin Küçükkılıç

- Emekli Albay Suat Aytın,

- Emekli Albay Ali İhsan Çavdaroğlu

- Emekli Albay Bülent Tunçalp


17 asker serbest

- Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına
- Emekli Oramiral Özden Örnek
- Emekli Orgeneral Ergin Saygun
- Emekli Korgeneral Ayhan Taş
- Emekli Koramiral Lütfi Sancar
- Emekli Tuğgeneral Ahmet Baki Erdoğan
- Emekli Tuğgeneral Gaffur Aksu
- Emekli Tuğamiral Engin Baykal
- Kurmay Albay Muharrem Nuri Alacalı
- Albay Mehmet Yoleri
- Albay Cengiz Köylü
- Albay Tayfun Duman
- Emekli Kurmay Albay Ahmet Metin Dikici
- Emekli Albay Yusuf Ziya Toker
- Emekli Albay Musa İstek
- Emekli Albay Mustafa Çalış
- Emekli Astsubay Arif Erşan