TSK"nın yeni komuta kademesini belirleyecek YAŞ toplantısı bugün başlıyor. Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını sağlayan "gece yarısı yasası"ndan bu yana görüşmeyen Erdoğan ile Başbuğ ilk kez Şura"da görüşecek.

ANKARA - Yüksek Askeri Şura, Başbakan Tayyip Erdoğan"ın başkanlığında bugün toplanacak. Ergenekon tartışmalarının gölgesinde yapılacak olan YAŞ"ın Ağustos ayı olağan toplantısı, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Çakmak Salonu"nda yapılacak. Şura üyeleri, öğle saatlerinde Anıtkabir"i ziyaret edecek. Şura aynı zamanda, uzun süredir perşembeleri yapılan haftalık görüşmelerini gerçekleştiremeyen Erdoğan ve Orgeneral Başbuğ"u da buluşturacak. Başbakan ile Genelkurmay Başkanı, halen Anayasa Mahkemesi"nde bulunan askeri yargı esaslarını değiştiren yasada yapılan gece yarısı değişikliğinden beri olağan görüşmelerini yapmıyorlar.

Salı Köşk"e sunulacak

YAŞ toplantılarında, terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ile disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle TSK"dan ayrılacak personel ve TSK"yı ilgilendiren diğer konular görüşülüyor. Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile diğer general ve amiral atama işlemleri, Yüksek Askeri Şura faaliyetleri dışında, özel kanunlarla belirlenen esas ve usullere göre yapılıyor. YAŞ olağan toplantısı, 4 Ağustos Salı günü sona erecek. Şurada alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"e sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.

Bir süredir ailesi ile birlikte Antalya"da tatil yapan Başbakan Erdoğan, önceki gün Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile bir araya geldi. Erdoğan"ın, Gönül ile Ergenekon nedeniyle gözlerin daha bir dikkatli çevrildiği YAŞ ile ilgili görüştüğü ifade edildi.

Şura"da, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevlerine atanacak yeni komutanlar belirlenecek. Görev sürelerinin 30 Ağustos itibarıyla dolması nedeniyle emekliye ayrılacak olan Oramiral Metin Ataç"ın yerine Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit"in, Orgeneral Aydoğan Babaoğlu"nun yerine ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay"ın atanması bekleniyor.

Genelkurmay Başkanı Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık ise bulundukları görevleri bir yıl daha sürdürecek.

124 general ve amiralin dosyalarının görüşüleceği Şura"da 35"e yakın general ve amiralin bir üst rütbeye terfi etmesi, diğerleri için de uzatma ve emeklilik kararı alınması bekleniyor.

45 albay arasında Çiçek de var

Bu yılki YAŞ toplantısında yaklaşık 45 albayın da general ve amiralliğe terfisi bekleniyor. Terfi bekleyen en tartışmalı isim ise, İrticayla Mücadele Eylem Planı"nın altında imzası olduğu iddia edilen ve Ergenekon kapsamında tutuklanıp serbest bırakılan Albay Dursun Çiçek. Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz ile Hakim Rüstem Eryılmaz"ı HSYK"ya şikayet etmesiyle gündeme gelen Çiçek, 3 yıldır tuğamirallik için bekliyor. Ergenekon savcılarının Albay Çiçek ile eş zamanlı olarak sorguya çağırdığı diğer 7 albayın da terfi beklediği belirtiliyor.