Medya organları gelişmeleri, “En dikenli sonuları bir kenara bırakarak anlaştılar”, “Yeni bir ilişkinin taslağı çizildi”, “Diplomasi ile buzların çözülmesi konusunda mutabık kaldılar”, “İlk golü futbol diplomasisi, belirleyici golü ise Obama attı” gibi ifadelerle değerlendirdi.

-NEW YORK TİMES: “EN DİKENLİ SONULARI BİR KENARA BIRAKARAK ANLAŞTILAR”-

“Türkiye ve Ermenistan, en dikenli sorunları bir kenara bırakarak gergin ilişkileri iyileştirmek için bir çerçeve üzerinde mutabık kaldı. Açıklama, ABD"de Kongre"den Ermenilerin öldürmelerini bir soykırım olarak tanıyan tasarının onaylanması yönündeki hevesini köreltmeye yönelik gibi görünüyor.”

-WALL STREET JOURNAL: “YENİ BİR İLİŞKİNİN TASLAĞI ÇİZİLDİ”-

"Türkiye ve Ermenistan yeni bir ilişkinin taslağını çizdi. Açıklama büyük bir ilerleme çünkü ilk defa taraflar, kamuoyu önünde barışmak için bir çerçevede anlaştıklarını söylediler. ABD yetkilileri, müzakere sürecinde çok yoğun bir biçimde yer aldı. Dışişleri Bakanlığı"nın bölge ile sorumlu kilit adamı olan Matthew Bryza, son altı haftadan beşini Kafkaslarda"da geçirdi.”

-FİNANCİAL TİMES: “ABD VE AVRUPA BİRLİĞİ HAMLEYİ SELAMLADI”-

“Türkiye ile Ermenistan arasındaki mukatabat olumlu karşılandı. ABD ve Avrupa Birliği, Sovyetler Birliği"nin çöküşünden kalan en zorlu ihtilaflardan birine son verebilecek, Türkiye ile Ermenistan arasındaki hamleyi selamladı ancak çıkmazın aşılması için sürekli bir siyasi çaba da istedi.”

-GUARDİAN: “DİPLOMASİYLE BUZLARIN ÇÖZÜLMESİNDE ANLAŞTILAR”-

“Ermenistan ve Türkiye, diplomasiyle buzların çözülmesinde mutabık kaldı. Pek detay yok ancak anlaşmanın Türkiye tarafından, Osmanlı döneminde Ermenilere karşı soykırımın tanınmasını içermediği gibi görünüyor.“

-BBB: “ONYILLARCA SÜREN GERGİNLİKLER GERİDE BIRAKILIYOR”-

“Türkiye ve Ermenistan, onyıllar devam eden gerginlikleri geride bırakarak ikili bağlarını normalleşmek amacıyla bir "çerçevede"de mutabık kaldıklarını söylediler. Hamle, ABD Başkanı Barack Obama"nın Türkiye"yi geçmişiyle yüzleşmeye ve sorunu çözmeye çağırmasından birkaç hafta sonra oldu.”

-EL PAİS: “İLK GÖLÜ FUTBOL DİPLOMASİSİ, BELİRLEYİCİ GÖLÜ İSE OBAMA ATTI”-

“Türkler ve Ermeniler, yüzyıllık düşmanlıktan sonra yakınlaşıyor. Futbol diplomasisi, geçen Eylül"de Türkler ile Ermeniler arasındaki yumuşamada ilk gol elde etti ancak asıl belirleyici golü, Barack Obama, iki hafta öncesi kadar İstanbul"da atmıştı. ABD Başkanı, iki ülkenin ilişkileri normalleştirmesi için bizzat arabuluculuk yaptı.”

-LE MONDE: “ANKARA VE ERİVAN NORMALİZASYON YOLUNDA”-

“Ankara ve Erivan, normallizasyon yolunda. Diplomatik ilişkileri olmayan Türkiye ve Ermenistan, İsviçre"nin arabuluculuk yaptığı görüşmeler sırasında bir "yol haritası" üzerinde mutabık kaldı.”

Vatan