General Motors (GM), Türkiye"de elektrikli otomobilleri pazara sunacak ilk marka olacak. Şirket, elektrikli modelleri Chevrolet Volt ile Opel Ampera"yı Avrupa ile aynı anda Türkiye"de satışa sunacak. Chevrolet Otomotiv Genel Müdürü Murat Aydın, 2010"da iki, 2011"de beş yeni ürünü piyasaya çıkaracaklarını açıkladı. Aydın, 2011 yılı sonunda elektrikli modelleri Volt ve Amerikan markası Camaro"nun satışına start vereceklerini kaydederek, “Volt ABD"de yaklaşık 40 bin dolar gibi bir fiyata satılacak. Ancak Türkiye fiyatını söylemek için çok erken. Hükümetin elekrtikli araçlara destek vermesi halinde makul rakamlar olabilir” dedi.

Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik de, Volt ile aynı anda elektrikli modelleri Opel Ampera"nın da satışına başlayacaklarını söyledi. Keklik, “Elektrikli otoda en önemli nokta hükümet teşvikleri. Yoksa getirmek sorun değil” diye konuştu.

Benzinli otoya göre maliyet dörtte bire inecek

Chevrolet Volt"un hem elektrikli hem de benzinli motoru bulunuyor. 1.0 litre hacmindeki 3 silindirli benzinli motor, aracı hareket ettirmek için değil, sadece jeneratör işlevini görmesi için kullanıyor. Araç sadece lityum-iyon batarya sayesinde 65 kilometreden fazla yol katedebiliyor. Piller 220 voltluk prize takılarak, 6.5 saatte şarj edilebiliyor. Volt, şehir içinde 3.8 litre benzinle 370 kilometre yol katedebiliyor. Bir başka deyişle, Chevrolet Volt sadece 1 litre benzinle 98 km gidebiliyor. Böylece benzinli otomobile göre yakıt maliyeti dörtte bire iniyor.

Chevrolet"nin Avrupa"daki en büyük pazarı olduk

ABD"lİ Chevrolet, yeniden yapılanma stratejisi içinde bağlı olduğu General Motors"dan (GM) ayrılarak faaliyetlerini bağımsız marka olarak yürütme kararı aldı. Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında, Chevrolet"nin bağımsız bir marka olmasına, Opel"in de GM çatısı altında kalmasına karar verildiğini açıkladı. Keklik, Chevrolet"nin Satış ve Pazarlama Müdürü Murat Aydın"ın artık Chevrolet Otomotiv"in Genel Müdürlüğü"nü üstlendiğini belirterek, “Ben de artık GM Türkiye yerine Opel Türkiye Genel Müdürü olarak görevime devam edeceğim” dedi. Keklik, daha önce kendisine raporlayan Murat Aydın"ın artık Chevrolet Avrupa"ya, kendisinin ise Opel Avrupa"ya bağlı çalışacağını söyledi.

Chevrolet"nin hedefleriyle ilgili bilgi veren Murat Aydın ise Türkiye"nin markanın gösterdiği performans sayesinde Avrupa ülkeleri içinde en büyük pazar payına sahip ülke konumuna geldiğini söyledi. Aydın, “Avrupa"da Chevrolet"nin ortalama pazar payı yüzde 1.3. Türkiye"de bu oran yüzde 3. 2009"a girerken 4 bin 700 araç satmayı planlamıştık. Ancak krize rağmen yüzde 81"lik büyümeyle 10 bin adetlik satışa ulaşacağız” dedi. Aydın, Chevrolet"in 100"üncü yılı olan 2011"de ise hedeflerinin 20 bin adetlik satış olduğunu sözlerine ekledi./vatan