İlk basın toplantısını düzenleyen Hak ve Eşitlik Partisi Genel Başkanı Osman Pamukoğlu'ndan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne üstü kapalı bir eleştiri geldi.
Hak ve Eşitlik Partisi (HEPAR) Genel Başkanı Osman Pamukoğlu, ''Türk milleti olarak binbir güçlükle kurduğumuz ülke, bu kafayla giderse, yakın gelecekte Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde yerini alacaktır'' dedi.

Osman Pamukoğlu başkanlığındaki kurucular kurulu üyeleri, partinin kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığına verdikten sonra Anıtkabir'i ziyaret etti.

Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakan Pamukoğlu, ardından Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

''Büyük Önder; gözün arkada kalmasın. Türk kadını ve erkekleri olarak milletimizi özlediğin yüksekliğe çıkaracağız. Bizim için bugün 11 Kasım 1938'dir.''

Pamukoğlu, daha sonra parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

HEPAR'ın, Sivas Kongresi'nin başlangıç günü olan 4 Eylülde siyasi sahaya çıktığını belirten Pamukoğlu, ''Hak, bu ülkede en çok yenen ve en çok çiğnenen kavram olduğundan, eşitlik ise hiç bulunmadığından, partinin adı 'Hak ve Eşitlik' olarak seçilmiştir'' dedi.

Biraz okuyan ve düşünebilen bir yurttaşın kendisini umutsuzluk içinde ve boşlukta hissettiğini savunan Pamukoğlu, ''Türk milleti olarak binbir güçlükle kurduğumuz ülke, bu kafayla giderse, yakın gelecekte Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde yerini alacaktır'' iddiasında bulundu.

Pamukoğlu, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin iki kıymetli hazinesi, gençliği ve doğal kaynaklarıdır. Biz, halkın ve gençlerin temsilcisiyiz. Milletin küllenen ateşini yeniden yakacağız. Halkı sömürerek, değerlerini satarak kendini yaşatanlar ve bunlara göz yumanlarla siyasi mücadele yapacağız. Birey ve halk, öz güvenini kazandığı zaman, milletin her sorunun üstesinden nasıl geldiğini kanıtlayacağız.

Klasik siyasetçisi ve bürokratıyla kırmızı halıyı, protokolü, kokteyli ve kırtasiyeyi seven devlet de devletin gerçek sahibi ve efendisi olan Türk milletine hizmet eden siyasi kurum haline getirilecektir.''

-SORULAR-

Açıklamalarının ardından soruları yanıtlayan Pamukoğlu, cezaevinde bulunan emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına ziyaret edilmesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, ülkenin zaten yeteri kadar sorunu olduğunu, her hareketin tam hesaplanmadan, neyi götürüp neyi getireceği dikkatle göz önüne alınmadan yapıldığında toplumun ikiye ayrıldığını ifade etti. Parti olarak, ''yargının üzerinde asla ve kata hiçbir gölge meydana getirilemeyeceği'' görüşünde olduklarını vurguladı.

Halk iradesiyle oluşan Meclis dışında hiçbir kurumun siyaset yapamayacağını, asker ve sivil bürokratların siyaset yapma yetkisinin de sorumluluğunun da hakkının da bulunmadığını ifade eden Pamukoğlu, 1945'lerden kalan ideolojilerle ilgilerinin olmadığını belirtti. Pamukoğlu, ''Biz 360 dereceyiz. Sağ, sol, orta, merkez... Biz insanı, halkı, onun huzurunu, güvenliğini ve adaletini biliriz'' diye konuştu.

Pamukoğlu, yerel seçimlere katılıp katılmayacakları sorusunu yanıtlarken, parti olarak yüksekleri hedeflediklerini kaydetti. Pamukoğlu, ''Hedef, doğrudan doğruya Meclis ve Meclisin içerisinde büyük sayıyla hükümet olmaktır'' ifadesini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan'ı ziyaretini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine ise Pamukoğlu, ''Hangi sebeple olursa olsun böyle bir şeyi kabul etmiyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Pamukoğlu, ''Ergenekon davasıyla'' ilgili savcıların iddianamelerini hazırladıklarını, hiçbir kişi ve kurumun bu işlere direkt ve dolaylı dahil olmaması gerektiğini ifade etti.

Bir başka soru üzerine, her konuda AB'nin dayattığı ve kabul gören her meseleyi tek tek ele alacaklarını söyleyen Pamukoğlu, ''İdam da bunun içindedir ve değerlendirilmeye muhtaç en öndeki maddelerden biridir'' dedi.

Terörle mücadele konusunda ''25 yıldır halka bahane anlatıldığını'' savunan Pamukoğlu, son günlerdeki terör olaylarının 1990'lı yılların başına geri dönüldüğünü gösterdiğini ileri sürdü. Pamukoğlu, ''yeni bir istihbarat örgütlenmesi ve yeni harekat birlikleriyle bu işi bitireceklerini, 365 günde dağların ve şehirlerin nasıl temizlendiğini Türk milletinin göreceği'' iddiasında bulundu.

Parti amblemiyle ilgili soruyu yanıtlarken de Pamukoğlu, kartalın gökyüzüne en çok yükselebilen varlık olduğunu, kemirici fareleri, korkak tavşanları ve entrikacı tilkileri en iyi onun avladığını'' söyledi.

Pamukoğlu, ''partiye transfer olup olmayacağının'' sorulması üzerine, ''Biz spor takımı değiliz, partiyiz. Siz şimdi 'eski siyasetçi, ünlü var mı' diye de sorarsınız. Bu partiyi halk kuruyor. Ünlü var; onun adı da halk ve millettir'' diye konuştu.

Türkiye'deki 59. parti olarak siyaset sahnesine giren Hak ve Eşitlik Partisinin kısa ismi tüzükte ''HEPAR'' olarak belirtiliyor. Partinin ambleminde ise ''kırmızı zemin üzerinde ortada beyaz renkli güneş ve kanatlar, güneşi kaplayan siyah renkli Anadolu kartalı figürü'' yer alıyor.