2 milyonu aşkın memuru ilgilendiren toplu görüşmeler gergin bir atmosferde başladı. Toplu görüşmelerden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayatı Yazıcı başkanlığında yapılan ilk görüşmede açıklama krizi yaşandı. Açılış konuşmasını sadece Devlet Bakanı Yazıcı"nın yapmasına tepki gösteren sendikaların başkanları, kendilerine de söz hakkı verilmesini istediler.

KESK Başkanı Sami Evren, Bakan Yazıcı'nın da yer aldığı masanın bir meşruiyetinin olmadığını, çünkü son sözü Bakanlar Kurulu'nun söyleceğini ifade etti. Evren, sözleşme masası kurulmazsa 30 Ağustos'ta geniş katılımlı bir genel greve gideceklerini belirtti.

Bakan Yazıcı da Evren'in 'masanın meşruiyeti olmadığı' sözlerine sert tepki gösterdi.

15 GÜN İÇİNDE SONUÇLANACAK

Toplu görüşmeler, kamu görevlileri için uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, lojman tazminatı, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, tedavi yardımı ve cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımlarıyla bu mahiyetteki diğer etkinlik ve verimlilik artırıcı yardımları kapsayacak.

Yasaya göre, 15 gün içinde sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kuruluna sunulacak.

Anlaşmazlık durumunda ise uyuşmazlık tutanağı tutulacak ve Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurulun 5 gün içinde vereceği karara tarafların katılması durumunda, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak.

Uzlaştırma Kurulu kararına tarafların katılmaması durumunda ise anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kuruluna gönderilecek.


Hürriyet