Vatandaş, bir nefes sıhhat için umut bağladı. Ancak o umutlar, vicdansızlığa takıldı. Yürekleri sızlatan olay, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası'nda yaşandı. Türkiye'nin tek Kemik İliği Bankası, 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde kuruldu. Bankanın başına da Prof.

Dr. Mahmut Çarin getirildi. Doç. Dr. Ali Sarper Diler de bankanın genel koordinatörü olarak göreve başladı.

10 binlerce donör yani ilik vericiler ile hastaların DNA bilgileri bu bankada depolandı. Kurulan banka çok önemliydi. Zira kan kanseri, Akdeniz anemisi, talasemi gibi kan hastalıklarının tedavisi için hastalar bu bankaya başvuracak ve uygun ilik bulunduktan sonra tedavi süreci başlayacaktı. Ancak olmadı.

1 MİLYON 600 BİN TL TOPLADI

Diler iddiaya göre 2006'da korkunç planını devreye koydu. Dr. Diler önce Çarin'i hedef aldı. Çarin bu nedenle tam 15 kez soruşturma geçirdi. Tüm bunlar, 2006'dan 2008'e kadar sürdü. Çarin'in şikayetleri sonucu Diler, görevden alındı. Sinsi planlarını devreye koyan Diler, bu sırada KÖK-DER adlı bağımsız bir kemik iliği derneği kurdu. Bununla da kalmayan Ali Sarper Diler, Çapa'daki donör ve dosyaları, gizlice KÖK-DER'e nakletti. Skandal, yine Diler ve derin ekibinin çabaları sonucu saklandı. Bu sırada hastalar kendilerinin hala Çapa'yla muhatap olduklarını sanıyordu. Ancak Diler ve ekibi 30 bin donörün kimlik bilgilerini kendi kurdukları İstanbul Şişli'deki KÖK-DER'e çoktan taşımıştı. Ayrıca binlerce hastanın dosyası da kaybolmuştu. Yine iddialara göre Diler KÖK-DER'e kaynak için de işadamları ve sanatçılardan 1 milyon 600 bin TL topladı.

HAKKINDA YAKALAMA KARARI VAR
Bu sırada hastalara uygun ilik bulunması için karşılaştırma ve doku testi yapılamadı. Sırf bu yüzden çoğu çocuk 12 kişi yaşamını yitirdi. İşte bu sırada hastalar tek tek ölünce Doç. Dr. Ali Sarper Diler'in 3 yıldır gizlenen sinsi planı da su yüzüne çıktı. Aldatıldıklarını anlayan hasta yakınları soluğu savcılıkta aldı. Diler; kemik iliği bankasındaki donör bilgilerini çalmak, ilikleri yüklü miktarda para karşılığında satmak ve yurt dışına göndermekle suçlandı. Ve hakkında 8 dava açıldı. Skandaldan sonra Diler görevden alınıp Çapa Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Hakkında 15 Kasım 2011'de yakalama kararı bulunan Diler, hala elini kolunu sallaya sallaya görevine devam ediyor.

GÖZYAŞLARI DİNMİYOR
Doçent Dr. Ali Sarper Diler'in sinsi planı, çok sayıda hastayı yaktı. Fahrettin Yıldız ile İsa Karaören, ilik bankasındaki skandal yüzünden kızlarını kaybetti. Karaören, "Konuyu yargıya taşıdım. Utanmadan suçu başkasına atıp avukatını benim için görevlendirmek istedi" dedi. Sedat Keskin de babasının Ali Sarper'in hırsızlığı yüzünden can verdiğini belirtti. Doç. Dr. Diler, Ediz Özgür adlı bir yavrunun hayatından da 9 ay çaldı. İzmirli Ediz'in yaşaması için ilik nakli gerekiyordu.
Çok geçmeden Almanya'dan sevindirici haber geldi. Ancak donör başvurusu Ediz'in adına değil "yanlışlıkla" ablası adına yapılmıştı. Bu nedenle Ediz iliğe 9 ay sonra kavuşabildi. Bu olayda da Doç. Dr. Diler ve ekibinin ihmali vardı.

SUÇ MAKİNESİ
1991'de Çapa Tıp'tan mezun olan Doç. Dr. Diler, 1997'de H.S. adlı kadına tecavüzden tutuklandı. 5 ay hapis yatıp çıkan Diler, bu kez de Prof. Dr. Mahmut Çarin'in bilgisayarındaki donör bilgilerini çaldı. Hakkında dava açılan Diler, eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in imzasını taklit ederek resmi evrakta sahtecilikten de yargılandı. Son olarak da hakkında 8 ayrı mahkemede kamu görevini kötüye kullanmaktan dava açıldı.

UZMANLIK ALANI DEĞİL
42 yaşındaki Doç. Dr. Ali Sarper Diler, kemik iliği bankasında görevlendirildiğinde şok etkisi yaşattı. Zira Diler ne kanser uzmanı, ne de hematolog! Uzmanlık alanı fizyoloji olan Diler, kendisini kanser uzmanı olarak tanıtıyordu. Beyin cerrahisi onkolojisi okuduğunu söyleyen Sarper'in tek görevi ise yurt dışında bulunan kemik iliklerini Türkiye'ye getirmekti.

KİM BU ADAM!
Doçent Dr. Ali Sarper Diler, Kemik İliği Bankası'nın iliğini kuruturken dış gezilerine de hız verdi. Sarper, sık sık seminer adı altında ABD, Almanya, Fransa ve Uzakdoğu başta olmak üzere çok sayıda ülkeye gitti. Doç. Dr. Diler'in özellikle çeşitli kemik iliği bankaları ile irtibata geçtiği belirtildi. Dr. Diler'in KÖKDER adı altında toplantılar düzenlediği de kaydedildi. takvim