22 Temmuz 2007 seçimlerinde yüzde 47 oy alarak yeniden iktidar olan AKP için bugün kader günlerinden biri... Anayasa Mahkemesi, bugün partiye açılan kapatma davası için gün belirleyecek. Kapatma davasının takvimi için belirlenen günün de 22 Temmuz'a denk gelmesi 'ne ilginç tesadüf' yorumlarına neden oldu.


Anayasa Mahkemesi heyetinin, bugün yapacağı gündem toplantısının ardından AKP hakkında açılan kapatma davası için gün belirlemesi bekleniyor.

Alınan bilgiye göre, Yüksek Mahkeme heyeti, bugün saat 13.30'da toplanarak, bazı kanunların iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle açılan 10 davada ilk ve esas incelemesini yapacak.

Raportör Osman Can'ın raporunu inceleyen Heyetin, bu toplantının ardından AKP hakkında açılan kapatma davasıyla ilgili bir gün belirlemesi bekleniyor.

Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

AKP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması durumunda 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.

Anayasa'ya göre, bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.

Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, Yüksek Mahkeme'ye sunduğu raporunda, AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davanın reddine karar verilmesi gerektiği görüşünü savunmuştu.