British Airways'in (BA) 40 bin çalışanına maddi güçlüklerini gerekçe göstererek yaptığı bir aya varan sürelerde ücret almadan çalışma önerisine 800 çalışanın olumlu yanıt verdiği açıklandı.

BA'in şirketin masraflarını azaltmak adına yaptığı teklifi değerlendiren 800 çalışanının "bir ay bedava çalışmaya gönüllü oldukları" bildirildi. BA çalışanlarından 4 bininin de işverene ücretsiz izne ayrılma teklifi götürdüğü, 1400 çalışanının ise, şirketin mali güçlüklerinin aşılmasına destek vermek amacıyla yarı zamanlı çalışmak konusunda gönüllü oldukları ifade edildi. Bilindiği gibi söz konusu teklifi çalışanlarına götüren BA Genel Müdürü Willie Walsh kendisinin de Temmuz ayı boyunca ücretsiz çalışacağını ve 61 bin sterlin olan bir aylık ücretini şirket kasasına bırakacağını açıklamıştı.

Walsh BA çalışanlarının önerisini yanıtlamasının ardından, "bu yaptığımız çağrıya verilmiş harika bir yanıt. Ben güç dönemden çıkmamız için gönüllü olan bütün çalışanlarımıza teşekkür ederim. Bu yanıt da gösteriyor ki bireyler biraraya gelerek harika sonuçlar yaratabiliyor" dedi. Walsh, BA çalışanlarının önümüzdeki bir yıl boyunca bu gönüllü programa istediği bir biçimde katılabileceğini de söyledi. Bu arada BA çalışanlarının ücretsiz çalıştıkları bir aylık süreyi aylara bölebilecekleri, aynı şekilde yarı zamanlı çalışmayı tercih eden çalışanların da bunu bir aydan bir yıla kadar değişen bir süreye yayabilecekleri bildirildi.

BA yönetiminin 2009 yılının ilerleyen döneminde bir mali gözden geçirme çalışması daha yapıp, çalışanlarına yeniden başvurabileceği belirtildi. BA yönetimi bu yolla ekonomik kriz döneminde ayakta kalmaya çalışan havayolu şirketinin 10 milyon sterlin civarında tasarruf sağlamasının mümkün olduğunu belirtirken, BA çalışanlarının bağlı olduğu sendikalar ise çalışanlarına "bedava hizmet verme" önerisi götürmenin gerçekçi olmadığını vurguladı. Bilindiği gibi BA geçen ay yaptığı açıklamada şirketin bir yıllık zararının 401 milyon sterline yükseldiği belirtilmişti. Eknomik krizin başından bu yana İngiltere'de pek çok firma ya çalışan sayısını ya da çalışanlarının çalışma saatlerini azaltarak ayakta durmaya çalışıyor.