Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, telekomünikasyon sektöründeki vergilerin azaltılacağının sinyalini verdi. Yıldırım, Maliye Bakanlığı’nın yeni cep telefonu aboneliği, internet, Özel İletişim Vergisi gibi bilişim ve iletişim sektöründeki vergilerin düşürülmesi konusunda çalışma başlattığını söyledi. Yıldırım, basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle Ahlatlıbel Telekom Evi’ndeki iftar yemeğinde bir araya geldi. Yemeğin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, teknoloji sektöründeki vergilerin düşürülmesi konusunda somut adımların atılacağını söyledi.
 
Gelişmelerin önünü tıkıyor
 
Yıldırım “Mümkün mertebe bu konuları vergicilerle az görüşmeye çalışıyorum. Anlattıkça yeni vergi çıkarıyorlar. Bu vergi sistemi iletişimde çok sürdürülebilir değil. Buradaki hizmet kalemlerini vergilendirmek, iletişimin, teknolojik gelişmenin önünü tıkamak demek. Bunu maliyeciler de anlamış durumda. Vergi, teknolojinin gelişmesini, katma değerli hizmetlerin yaygınlaşmasını biraz yavaşlatıyor” dedi. Yıldırım, 12 Haziran seçimleri öncesinde kamuoyuna açıklanan ve ‘çılgın proje’ olarak nitelendirilen Kanal İstanbul’un, etüd çalışmalarının iki yıl içinde tamamlanacağını, projenin YİD modeli ile ihale edileceğini söyledi. İstanbul Boğazı’na yapılacak üçüncü köprü ihalesinin bu ay gerçekleştirilmesinin planlandığını ancak şartname satın alan firmaların talepleri üzerine ihaleyi önce Kasım ayına, son olarak da 10 Ocak 2012 tarihine ertelediklerini anlatan Yıldırım, Ankara’da yarım kalan metro hatlarına ilişkin de “İhaleleri yaptık. Eylül’de değerlendirme aşamasını bitireceğiz. Keçiören metrosu 3 yılda, diğerleri 2 yılda tamamlanır” dedi. Ulaştırma hizmetlerinin seçim sonuçlarına etkisini değerlendirmesi istenen Yıldırım “O var, zaten ortada. Ağırlıklı olarak sağlık, ulaştırma ve öteki sektörler etkili oldu. Bir de Sayın Başbakanımızın şahsi etkisi var” dedi.
 
Duble yollar trafikte can kaybını % 50 azalttı
 
BAKAN Yıldırım, AK Parti’nin en büyük projeleri arasında yer alan duble yollarla ilgili de bilgi verdi. 2002’de 6 bin 101 km olan bölünmüş yol uzunluğunun, Ağustos ayı itibariyle 21 bin 101 km’ye yükseldiğini kaydeden Yıldırım, duble yolların artmasının trafik kazalarındaki can kayıplarının yaklaşık yüzde 50 azalmasını sağladığını vurguladı. Yıldırım’ın verdiği bilgiye göre, 100 milyon taşıtın km başına düşen can kaybı sayısı, 2000 yılında 7.17 düzeyindeyken, 2010 sonunda bu rakam 3.79’a düştü.