Sultanhisar Ziraat Odası'nın düzenlediği konferansa Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu'ndan Dr. İlknur Vural Köseoğlu, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Sultanhisar Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Nalân Akroğlu ve incir üreticileri katıldı. İncirciler, sağlıklı ve kaliteli üretimin başlangıcı sayılan ilekleme hakkında bilgilendirildi.

Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan, açılışta yaptığı konuşmada Türkiye’nin incir üretiminde dünya birincisi olduğunu, Aydın'ın da Türkiye’de ilk sırada yer aldığını söyledi. Dünyadaki incir üretiminin yüzde 80'inin Türkiye'de, bunun da yüzde 60'ının Aydın'da yapıldığını belirten Tarhan, Sultanhisar’ın 254 bin adet incir ağacı varlığına sahip olduğunu kaydetti. Bunların büyük kısmında organik incir yetiştirildiğini aktaran Tarhan, incirin sadece bir tarım ürünü değil, bir turizm elçisi ve millî ürün olduğunu vurguladı. İncir bahçelerini doğal bitki örtüsü olarak adlandıran Oda Başkanı Bilal Tarhan, üretimi koruyabilmek, kalitede devamlılığı sağlayabilmek, hastalıkları önlemek ve güvenilir ürün elde edebilmek için önce sağlıklı ilek kullanılması gerektiğine dikkat çekerek, sertifikalı ilek üretimine geçilmesini gerektiğini söyledi.

Konferansta ayrıca incir bahçelerinden uzak, kapalı ilek bahçeleri oluşturulması gerektiği, bu şekilde her bölgenin kendine ait sağlıklı ilek elde edebileceği belirtildi. İleklerin sadece incir döllenmesi için değil, reçel gibi gıda sektöründe kullanılabileceği, bunun da incir üreticilerine ek gelir sağlayacağı vurgulandı.