Sayın İlber Ortaylı,

 

Öncelikle, Aydın kitap fuarına katılımınız Aydın halkını çok mutlu etti. Sizinle tanışabilmek ve size kitap imzalatabilmek için uzun kuyruklar oluşturdular. Sabırla beklediler kuyrukta. Bürokratların, saygısızca çocuklarını öne almasına bile sizin hatırınıza fazla tepki göstermediler.

İmza töreninden sonra Fuar niçin bu ayda yapıldı anlamadım. Aydın, iklimi gereği Mayıs ayında sıcak olur. İnşallah belediyede doğru dürüst bir fuar alanı inşa eder. Koskoca zengin bir vilayette böyle bir şey olmaz. Çadırda kitap fuarı olmaz. Çok ayıp. Bunun mazereti yok. Belki imkanlar çok azaldı ama bazı şeyleri de demek lazım. Geçen Tahran’da yapılan kitap fuarı çok güzeldi. Kitap fuarı öyle olur.” dediğinizi basından okudum.

Aydın Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar fuar alanı yapmadığı gibi, kentin kültür, sanat ve tarihi adına da bir çivi çakmadığını açıkça söylemek istiyorum.

Aslında çağdaş şehirlerde, bir fuar alanının, kongre merkezinin bulunması tartışmasız bir gereklilik iken, maalesef Aydın hala orta çağdan gelme alışkanlıklarla çadırda bu organizasyonları gerçekleştiriyor.

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin ihtiyaç olmamasına rağmen Güzelçamlı’ya yat limanı yapacağına, neden Efeler ilçesine modern bir fuar alanı ve kongre merkezi yapmadığını bizler anlayamadık. İsterseniz bir de siz sorun!

Sayın Ortaylı, Aydın Efeler’de bir kongre merkezi maalesef yok. Adnan Menderes Üniversitesinde bir kongre merkezi var, fakat iktidarın organizasyonları haricinde hiçbir faaliyete izin verilmiyor. Mesela, Mart ayında Aydın Barosu’nun gerçekleştirdiği “Çevre Çalıştayı” için ADÜ Rektörlüğü’nün izin vermediğini söylesem, meramımı daha iyi anlatmış olurum.

Aydın’ın her yanından tarih fışkırırken, Aydın Büyükşehir Belediyesi bu konuda da bugüne kadar hiçbir şey yapmadı. Önceki dönem Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan zamanında, tarihinde ilk kez “Aydın Kent Belleği” oluşturularak, Aydınla ilgili kaynakların derlenmesi, digital olarak kayıt altına alınması ve arşivlenerek müze oluşturulması çalışmasına başlandı. Fakat, yeni seçilen Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay döneminde ne olacağı hususunda henüz bir karar verilmedi. Velhasılı kelam, Aydın’daki yerel tarih çalışmaları Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Tarih bölümünde özveriyle, canla başla çalışan bir avuç akademisyen tarafından gerçekleştirilmeye devam ediyor. Kendilerine sonsuz şükranlarımı iletiyorum, Aydında yaşayan bir vatandaş olarak.

Sayın Ortaylı, Aydın’da hala oda orkestrası kurulmadı. Aydın’da hala Devlet Tiyatrosu yok. Aydındaki amatör tiyatrolar desteklenmiyor. Aydın’da İl Halk Kütüphanesi ve ADÜ kütüphanesi dışında, başka bir kütüphane yok.

Aydın’da Forumdaki sinema olmasa, başka sinema salonu yok!

Bu ilkel koşullarda, çadırda gerçekleşen 2. Kitap Fuarı. Bu fuarı Aydın Valiliği İl Kültür Müdürlüğü düzenledi. Biz artık buna bile seviniyoruz. Yıl içerisinde, kitap fuarı haricinde, Aydın’a kaç tane şair, yazar ve tarihçinin gelerek etkinlik gerçekleştirildiğini bilseydiniz halimize acırdınız.

Sayın İlber Ortaylı, keşke zamanınız olsaydı da Aydın’ı size gezdirebilseydik. Keşke sizin gözünüzle Aydını dünyaya gösterebilseydik.

Hala yer altında açığa çıkmayı bekleyen devasa bir şehir olan Tralleis’i, bütün Aydın’ın altında örümcek ağı gibi şehri kuşatan, nereye vardığı, hangi gizemleri barındırdığı belli olmayan Arsenal’i keşke size gösterebilseydik.

Keşke Osmanlı döneminden kalan sekizgen yapılı Mevlihane’nin son yıkıntılarını size gösterebilseydik.

Keşke, Selçuklulardan kalan birkaç eserden biri olan, Aydın Valiliğinin ve Belediyelerin ilgisizliği ile üzeri betonla örtülen, yanından DSİ’nin boruları geçirilen “Karanlık Köprü”yü, Pınarbaşı’nı gösterebilseydik.

İmza töreninden sonra “…İnşallah belediyede doğru dürüst bir fuar alanı inşa eder. Koskoca zengin bir vilayette böyle bir şey olmaz. Çadırda kitap fuarı olmaz. Çok ayıp. Bunun mazereti yok…” demiştiniz.

Sayın İlber Ortaylı, Allah’tan size Aydın’ı gezdirmemişler. Eğer Aydın’ı gezmiş olsaydınız, Belediye’nin ve Aydın Valiliği’nin bugüne kadar neler yapmadığını görecek ve daha neler söyleyecektiniz!

Maalesef, bu koskoca zengin bir vilayette, kültür, sanat ve tarih adına hiçbir şey yapılmıyor! Bu gerçekten çok ayıp ve dediğiniz gibi bunun mazereti de yok.

Bu ayıp bizim. Bu ayıp Aydın’ın…

Krala hala çıplak diyemeyen biz Aydınlıların!

Saygılarımla…

ilber-ortayli.jpg

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!