Liderlik vasfı olan herkesin rütbesine bakılmaksızın genelkurmay başkanı olmak için müracaat edebileceği açıklanan ilana, 24 bin kişilik orduya komutanlık yapmak isteyen 21 kişi müracaat etti.

Genelkurmay başkanını savunma bakanı müsteşarına bağlamaya hazırlanan Danimarka, genelkurmay başkanının seçiminde de devrim niteliğinde bir karara imza attı. Savunma Bakanı Nick Haekkerup tarafından hayata geçirilen uygulama ile rütbesine bakılmaksızın, liderlik yeteneği olan ve uluslararası misyonda görev almış herkes genelkurmay başkanı olabilecak. Genelkurmay başkanlığı koltuğuna oturan Knud Bartels'in haziran ayında NATO Askeri Komite komutanlığına getirilecek olmasından dolayı boşalan genelkurmay başkanlığı koltuğu için verilen "genelkurmay başkanı aranıyor" ilanına da 21 kişi başvurdu.

Danimarka'da genelkurmay başkanı, savunma bakanı tarafından seçiliyordu. Kara, deniz ve hava kuvvetlerinin en üst düzey komutanı, dönüşümlü olarak genelkurmay başkanlığı yapıyordu. Sosyal demokrat politikacı Nick Haekkerup, savunma bakanı olduktan sonra Danimarka askerî geleneklerinde önemli değişikliklerin yolunu açtı. Önce genelkurmay başkanını müsteşarına bağlamak için çalışmalar yapan Haekkerup, bakanın tek seçici olma hakkını kaldırıp rütbesine bakılmaksızın herkesin genelkurmay başkanı olması yolunu açan devrim niteliğindeki uygulamayı hayata geçirdi. Ocak ayı sonunda ülkede yayın yapan gazetelere ilan veren savunma bakanlığı, askerî tecrübesi olan, uluslararası misyonda görev almış, liderlik vasfı olan herkesin rütbesine bakılmaksızın genelkurmay başkanı olmak için müracaat edeceğini açıkladı. İlandan sonra 24 bin kişilik orduya komutanlık yapmak isteyen 21 kişi müracaatta bulundu. Bakanlık, genelkurmay başkanı olmak isteyenlerin isimlerinin gizli tutulduğunu, bundaki amacının düşük rütbeli subayların da başvuruda bulunmalarını sağlamak olduğunu açıkladı. Genelkurmay başkanı olmak için müracaatta bulunan 21 kişi önce 'psikolojik test'ten geçecek. Testi başarıyla tamamlayanlar seçici kurul tarafından mülakata alınacak. Kurul, haziran ayından itibaren ordunun en üst makamına oturacak kişiyi tespit edecek.

Yeni genelkurmay başkanının rütbesine bakılmaksızın kurul tarafından seçilecek olması olumlu karşılandı. Eski Savunma Bakanı Liberal Partili Gitte Lillelund Bech, gelinen noktanın bir değişimin sonucu olduğuna işaret ederek, "Diğer kamu kurumlarına yapılan atamalarda o makam için en uygun kişi tespit edilirken, genelkurmay başkanlığı için vasıflarına bakılmaksızın sırası gelen kişinin atanması normal bir durum değildi." açıklamasını yaptı. Yeni uygulamaya eski askerler de tam destek vererek, "Savaşçı değil, orduyu yönetecek lider vasıflı birini seçiyoruz." yorumunu yaptılar.

Geçtiğimiz yılın ekim ayında savunma bakanı koltuğuna oturan Sosyal Demokrat Partili Nick Haekkerup, orduda tarihi değişiklik yapmak için harekete geçmişti. Genelkurmay karargâhını lağvetmek için bir komisyon kuran Bakan Haekkerup, karargâhı savunma bakanlığına taşıyacak, genelkurmay başkanını ise müsteşarına bağlayacak. Nick Haekkerup, ordu üzerinde özellikle mali konularda tam kontrol sağlamak istiyor.