SGK ile Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) arasında yapılan 3 yıllık protokolün bitimine sayılı günler kala yeni bir kriz patladı. 1 Şubat’ta yürürlüğe girecek yeni protokol için masaya oturan TEB ile SGK uzlaşma sağlayamadı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında imzalanması beklenen ilaç alım protokolünde yine kriz çıktı. Üç yıl önce imzalanan ve 31 Ocak’ta bitecek olan protokolü yenilemek için bir araya gelen SGK ile TEB arasında uzlaşma sağlanamadı.

Uzlaşma sağlanamadı

Hastalara ilaç veren 24 bin eczane adına müzakereleri yürüten TEB, ezcanelerde muayene katılım tahsilatının sona ermesini ve bazı ülkelerde uygulanan ezcacılara kutu başına meslek hakkı verilmesini talep etti. İlaç firmalarının SGK’ya yapmaları gereken iskontoları yapmamaları nedeniyle ezcacıların zarara uğradığını belirten TEB, kamu kurum iskonto artışları nedeniyle eczane stoklarında meydana gelen zararların bugüne kadar ödenmemesi nedeniyle anlaşmaya yanaşmadı.

İlaç sıkıntısı

TEB’den yapılan açıklamada, “Görüşmelerin halen devam etmesine karşın protokolün imzalanmasına henüz çok uzak bir noktada olduğumuzu açıkça ifade etmemiz gerekmektedir. Bu nedenle o tarihe kadar sözleşme imzalanamadığı takdirde 1 Şubat tarihinden itibaren ne yazık ki vatandaşlarımızı yeni bir ilaç sıkıntısı beklemektedir” denildi. Eczacıların, SGK ile ilaç firmaları arasında çözülmesi gereken bir sorun nedeniyle tarafı olmadıkları bir meselede meydana gelen zararı taşımak zorunda bırakıldığı öne sürülen açıklamada, şunlar kaydedildi: “10 Kasım tarihli İlaç Fiyat Kararnamesi’nde ilaç firmalarının ortaya çıkan zararı karşılayacakları öngörülmesine rağmen ilaç firmaları, mevzuata aykırı biçimde yükümlülüklerini yerine getirmemektedir. TEB olarak, söz konusu zararların tazmini konusunda protokolle farklı bir model ve kalıcı bir yol izlenmesi konusunda ısrarcıyız.”

Diyabet ve tansiyon ilaçları

Türk Eczacılar Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, çözüm bulunamaması durumunda özellikle diyabet ve tansiyon hastalarının ilaç bulmak konusunda sıkıntı yaşayacaklarını belirterek, “Taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz. Çözüm bulunsun” dedi.

vatan