Eczacılar, Anayasa Komisyonu"nda kabul edilen ve reçetesiz ilaçların reklamının yapılmasının önünü açan düzenlemenin, yanlış ilaç kullanımını ve ilaç fiyatlarını artıracağına dikkat çekerek “Hem kanunlara aykırı hem sağlık otoritesinin hem de sağlık profesyonellerinin karşı olduğu, bu sağlıksız girişimden bir an evvel geri dönülmesini istiyoruz” çağrısında bulundu.

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti ve Türkiye"nin 81 bölgesinde örgütlü 53 Bölge Eczacı Odası Başkanı tarafından Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı"nın Anayasa Komisyonu"ndan geçtiği haberleri üzerine ortak bir açıklama yapıldı.

Kanun tasarısı hakkındaki görüş ve endişelerinin ilgili kurum ve kuruluşlarla defalarca paylaşılmış olmasına rağmen tasarının TBMM Genel Kurul Gündemine gelmeye hazır hale getirildiği belirtilen açıklamada Kanun Tasarısı"nın 11. maddesinde öngörülen reçetesiz ilaçların topluma yönelik tanıtımının önünün açılmasının açıkça mevcut yasal mevzuata aykırı olduğuna dikkat çekildi.

İlacın herhangi bir meta, hastaların da müşteri olmadığı vurgulanan açıklamada “Meslek etiğimize dayanarak ilacın reklamının yapılmasının olası risklerini ve tehlikelerini biliyoruz. Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti ve 53 Eczacı Odası olarak, hem kanunlara aykırı hem sağlık otoritesinin hem de sağlık profesyonellerinin karşı olduğu, bu sağlıksız girişimden bir an evvel geri dönülmesini istiyoruz” çağrısında bulunuldu.

-“REKLAM TOPLUM SAĞLIĞINI VE İLAÇ FİYATLARINI OLUMSUZ ETKİLEYECEK”-

İlacın reklamının yapılması sonucu hem toplum sağlığının olumsuz olarak etkileneceği, hem de reklamın getireceği maliyetin ilaç fiyatlarına yansıyacağı için ilaç harcamalarının da artacağı kaydedilen açıklamada “Ayrıca, tüketimi teşvik edici olarak yapılacak reklam sonucu gereksiz ve hatalı ilaç kullanımı da artış gösterecektir. Bu durum kuşkusuz, hemen hemen her gün radyo, televizyon veya gazetelerde hatalı ve gereksiz ilaç kullanımı ile ilgili son derece üzücü haberler ile karşılaştığımız bir ortamda ilaçta reklamın nelere mal olacağının göstergesidir” denildi.

-“ECZACILAR, SUNDUĞU ÜRÜNÜN REKLAMINA KARŞI ÇIKAN TEK MESLEK GRUBU”-

Eczacıların, halka sunduğu ürünün reklamının yapılarak, tüketimin arttırılmasına karşı çıkan tek meslek grubu olduğuna da dikkat çekilen açıklamada “Çünkü bizler, hastalarımızın sağlığını ne ekonomik menfaate ne de kârlılığa feda etmedik, etmeyeceğiz. Bu kararlılık ile 1996, 2003 ve 2009 yıllarında yayımlanan yönetmelikler ile reçetesiz ilaçların reklamının önünü açacak uygulamalara karşı dava açtık. Her üç dava da yönetmelikler, mevcut yasalara aykırı olmaları ve ilacın diğer tüketim mallarından farklı özelliği nedeniyle Danıştay tarafından iptal edildi” hatırlatmasında bulunuldu.

Türkiye"de ilaç ve eczacılık alanında yetkili tek bilimsel otorite olan Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü"nün de TRT Reklam Yönetmeliği"nde yapılmak istenen benzer düzenlemeye karşı çıktığı ve ilacın reklamının yapılamayacağını belirttiği anımsatılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Yasal mevzuata aykırı bu tasarıyı değerlendirecek olan milletvekillerimize ve tüm kamuoyuna bir kez daha hatırlatmak isteriz ki, ilaç ve sağlık alanının özgün bir niteliği vardır. İlaç ve eczacılık alanı herhangi bir "sektör" gibi değerlendirilemez.

Rekabet ilkelerinin bu özgün alanda yer alması mümkün değildir. Ve ilaç herhangi bir ticari meta olarak görülemez. Bizler, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti ve 53 Bölge Eczacı Odası olarak; milletvekillerimizin halk sağlığını önceleyen bir bakış açısı ile Tasarı"nın ilgili maddelerinin çıkarılması yönünde tavır almaları gerektiğini ifade ediyor, toplum sağlığını şirket karlarına değişmeyeceklerini göstermelerini bekliyoruz.”