Atina'daki 'Alfa Institute of Biomedical Science' kurumundan Matthew Falagas et Drosos Karageorgopulos'un yaptığı araştırmada, kanser tedavisi, anestezi ve pediatride kişilerin boy ve kilosuna göre ilaç verildiğini ancak antibiyotiklerde bu durumun göz ardı edildiği belirtildi.

Bilim adamları, 90 kg ve boyu 1,90 metre gelen zatürre bir erkek hastanın vücut kitlesinin, 56 kg gelen ve 1.50 metre boyundaki kadınınkinden 2 kat fazla olduğunu vurgulayarak, bu kişilere aynı doz antibiyotiğin verildiğine dikkati çektiler.

Çocuklar, yaşlılar, böbrek ya da karaciğer hastalarını örnek veren bilim adamları, bu kişilere özel durumlarına göre müdahale edildiğini ancak diğer kişilerin bundan yararlanamadığını ifade ettiler.

Lancet dergisinde yayımlanan makalede de, bazı ilaçların vücuda etkisinin boy ve vücut yapısına göre değiştiğine dair kanıtların olduğu, moleküllerin kimyasal tepkimelerinin, dönüşümlerinin de farklı olabileceği belirtilirken doğru doz ayarlamasının sadece hastanın daha etkili tedavisi için değil, antibiyotiğe direncin oluşmasını ve zehirlenmeyi önlemek için de önemli olduğu kaydedildi.

Fransız 'Le Point' dergisinin internet sitesinde de yer alan makalede, kiloya ve boya göre doğru dozu belirlemek için mevcut antibiyotiklere dair verilerin yeniden değerlendirilmesi önerisinde bulunuldu./yeni şafak