Türkiye Gazetesi"nde “İlacı değil, hapı yutmuşuz” başlığıyla yayınlanan haber, sağlık camiasında geniş yankı buldu. Doktorundan eczacısına, sağlık çalışanlarından hastane sahiplerine kadar pek çok kesimde takdirle karşılandı.

Bugün 10 liraya satılan ilaca, 7 yıl önce 95 lira para ödediğimiz günleri hatırlayanlar, “pes doğrusu” dedi.

SALTANAT BİTTİ

İlaç fiyatlarında son 7 yılda yaşanan büyük düşüşle birlikte, ilaç sektöründeki promosyonlar da tarihe karıştı. Yıllarca bugünkü rakamların 8-10 katı fiyatlarla ilaç satan firmalar, o günlerde inanılmaz promosyonlar düzenliyorlardı. Hasta reçetelerine kendi ürünlerini yazan doktorları yurt içi ve yurt dışında tatille ödüllendiriyordu. Kongre adı altında doktorları ve eczacıları güney sahillerinde ağırlayıp, yaptıkları masrafları da vergiden düşüyorlardı. Ama artık saltanat bitti, 100 kutu ilaç yazan doktorun Antalya"ya, 250 kutu yazanın Dubai"ye tatile gönderildiği günler mazide kaldı. İlaç fiyatlarını Avrupa Birliği seviyesine indirerek üretici firmaları dize getiren Sağlık Bakanlığı, ilaç sektöründe yıllardır devam eden promosyon rezaletine de el koydu.

HEDİYE YASAKLANDI

İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü yayınladığı genelgeyle, ilaç üreticilerinin promosyon olarak ne verip, ne veremeyeceğini belirledi. Doktor ve eczacılara klima, buzdolabı, soğutucu, termos, otomobil aksesuarları, saç kurutma makinesi, video, te- levizyon gibi hediye verilmesi yasaklandı. Hatta numune ilaçlara bile sınırlama getirildi. Tanıtımın tam kutu yerine, içinde birkaç tablet bulunan ürünlerle yapılabileceği belirtildi.