Fiyatta indirim kararını uygulamayıp eczaneye ilaç sevkıyatını durduran daha sonra da aradaki fiyat farkını vatandaşa yıkmaya çalışan ilaç firmalarına yaptırım geliyor. İlaç firmaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile bir araya geldi. İlaç firmalarının hukuk tanımaz şekilde 'farkı ödemeyeceğiz' diye rest çekmelerinin kabul edilir olmadığını belirten Çelik, iskonto farkının ve eczanelerin zararının ödenmesini istedi. Çelik, firmaları "Ya iskonto farkını ödeyin ya da yaptırımlar geliyor" diye uyardı. Edinilen bilgiye göre, uygulanacak yaptırımlar kapsamında öncelikle firmaların iskonto resti çektiği 341 ilacın büyük çoğunluğu ödeme listesinden çıkarılacak. Firmaların indirimi uygulamamalarında koz olarak kullandığı insülin, organ nakli ve kanser ilaçlarında ise farklı bir düzenleme yapılacak. Vatandaşın mağdur olmaması için sayıları 20'yi geçmeyen bu ilaçlar 'kan ürünleri' gibi değerlendirilecek. Bu ürünler, genel ilaç indiriminden muaf tutulacak. İlaçlar için iskonto oranlarının esnetilmesi ve vatandaşın mağdur edilmemesi planlanıyor. 
 
KUR FARKI İSTİYORLAR 
İlaç firmaları indirim protokolünde kur farkına ilişkin madde olduğunu, ilaç başına yüzde 25'lik zarara uğradıklarını, bu nedenle 2 milyarlık iskonto farkını ödemek istemediklerini belirtti. Firmaların kur zararlarının karşılanmasına yönelik taleplerin Ekonomi koordinasyon Kurulu'nda görüşülmesi planlanıyor. 
 
KRİZ, DÜNYA DEVLERİNİ SARSTI
Ekonomik krizle boğuşan birçok Avrupa ülkesi ilaç firmalarına Türkiye ile uyguladıkları Global Bütçe'yi örnek göstererek, benzer protokoller imzalamak isteyince firmalar uluslararası alanda da baskı altında kaldı. Baskının ilk sonucunu da dünya ilaç devlerinden Pfizer firmasında göründü. Firma, Türkiye CEO'su Melih Memecan ve üst düzey yöneticilerini "Krizi iyi yönetemediği" gerekçesiyle görevden aldı.