AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç ve arkadaşlarının imzasını taşıyan 6197 sayılı 'Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun' ile 'Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun'da değişiklik yapan yasa teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Yasa teklifinde Türkiye'de sayıları 25 bine yaklaşan eczaneleri ilgilendiren 3 kritik değişiklik var. Bunların başında 'sadece eczanelerde satılır' kavramının yeniden tanımlanması geliyor. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, "Eczanede satılan ürünlerin kapsamı genişletiliyor. Daha önce farklı yerlerden tedarik edilen tıbbi diyet gıdalar ve ürünler ile tıbbi bebek mamaları sadece eczanelerde satılabilecek. Başka yerlerde satışına izin verilmeyecek. Yurtdışından getirilen tıbbi diyet hapları nedeniyle ölüm vakaları var. Bunların da önüne geçilmiş olacak" diye konuştu.

Teklifte eczacıları ilgilendiren diğer önemli konu ise eczane açma ile iligli. Teklif yasalaşırsa 3 bin 500 kişiye bir eczane sınırlaması getirilecek. Nüfusu az olan bölgelerde aşırı yığılma engellenecek. Yani hastane yakınlarında eczane açmak için yarışan eczacılar, bölgenin nüfusu fazlaysa eczane açamayacak. Güngör, "Türkiye'de 3 bin kişiye 1 eczane düşüyor. Çapa, Cerrahpaşa gibi hastanelerin giriş ve çıkışlarında eczane yığılması var. Bu bölgeler Fatih'e bağlı. 120-180 eczane fazlası var Fatih'te. Artık bu bölgede yeni eczane açılamayacak" dedi.